preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 12. 2. 2004. 00:00 | RSS

Prvi hrvatski internetski portal slavi 10. rođendan

Na današnji su dan, 12. veljače, prije 10 godina na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu pokrenute početne stranice Hrvatske, a ujedno i prvi hrvatski portal na adresi http://www.hr/. Danas se stranice realiziraju uz potporu CARNeta na FER-ovom Zavodu za telekomunikacije u sklopu projekta "WWW.HR - početna stranica Hrvatske".

Na današnji su dan, 12. veljače, prije 10 godina na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu pokrenute početne stranice Hrvatske, a ujedno i prvi hrvatski portal na adresi http://www.hr/. To su bile prve WWW stranice koje su nudile informacije o Hrvatskoj. Napravljene su da korisnicima Interneta ponude kvalitetniji pristup mrežnom informacijskom prostoru u Hrvatskoj putem stranica organiziranih po tematskim područjima. Danas se stranice realiziraju uz potporu CARNeta na FER-ovom Zavodu za telekomunikacije u sklopu projekta "WWW.HR - početna stranica Hrvatske".

Projekt uspostave početnih stranica Hrvatske i prvog hrvatskog portala, pod nazivom «WWW.HR», započeo je početkom 1994. godine na Zavodu za telekomunikacije FER-a entuzijazmom nekoliko asistenata, a prva objava stranica bila je 12. veljače 1994. godine. Od ljudi koji su na projektu radili valja istaknuti dipl.ing. Josipa Jurića, doc.dr.sc. Maju Matijašević, doc.dr.sc. Miljenka Mikuca i prof.dr.sc. Ignaca Lovreka. Projekt sada vodi mr.sc. Gordan Gledec dok su mu suradnici mr.sc. Igor Ljubi te dipl.ing. Hrvoje Komerički. Dva osnovna servisa koja projekt nudi su početna WWW stranica Republike Hrvatske s osnovnim podacima o Hrvatskoj i službeni katalog WWW poslužitelja u Hrvatskoj.

Trenutno se u katalogu nalazi prijavljeno preko 10 500 različitih stranica u 14 osnovnih kategorija i preko 600 podkategorija. Na naslovnici kataloga možete pratiti njegov rast, a dnevno se u njega prosječno uvrsti 10-tak novih Web sjedišta. Valja napomenuti da je tijekom mjeseca siječnja ove godine ostvaren rekordan broj od gotovo 140 tisuća posjeta početnim stranicama Hrvatske te preko 2,5 milijuna učitavanja. Sve dodatne informacije potražite na adresi http://www.hr/.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju