preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 11. 10. 2011. 16:31 | RSS

Započeo prvi Studijski posjet u Hrvatskoj

Jučer 10. listopada 2011. godine započeo je prvi Studijski posjet u Hrvatskoj u okviru Programa za cjeloživotno učenje Europske Unije u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNeta, a trajati će do petka 14. listopada 2011.

Prvi dan studijskog posjeta sudionike je ispred CARNeta pozdravio ravnatelj Zvonimir Stanić i zaželio im dobrodošlicu. Ispred Agencije za mobilnost i EU programe, koja na nacionalnom nivou koordinira Studijske posjete kao dio Programa za cjeloživotno učenje Europske Unije, sudionike je pozdravila i gospođa Dragana Glivetić. Tijekom prvoga dana, sudionici su imali priliku upoznati se s ustanovom CARNet te aktivnostima i projektima CARNetovog odjela za podršku obrazovanju.  Prof.dr.sc.  Vedran Mornar sudionicima je predstavio sustav državne mature i upisa na visokoškolska učilišta, a sudionici su prvoga dana posjetili i Sveučilišni računalni centar – Srce gdje im je ravnatelj dr.sc. Zoran Bekić predstavio ulogu Srca na Sveučilištu u Zagrebu i šire, a voditeljica centra za e-učenje Sandra Kučina Softić predstavila djelatnosti Centra te međunarodni projekt pod nazivom "Poboljšanje kvalitete obrazovanja primjenom tehnologija e-učenja" (EQIBELT - Education Quality Improvement by e-Learning Technology). Sudionici posjeta su tom prilikom razgledali računalnu halu Srca te se upoznali s ostalim resursima kojima Srce raspolaže. Na kraju radnoga dana dio sudionika je imao priliku predstaviti sebe i instituciju iz koje dolaze. Drugi dio prezentacija sudionika odvijat će se četvrti dan posjeta.

Danas su sudionici studijskog posjeta otputovali u Rijeku gdje će se upoznati s projektom uvođenja e-učenja na Sveučilištu u Rijeci te posjetiti Osnovnu školu „Rikard Katalinić Jeretov“ u Opatiji koja će predstaviti projekt GLOBE te prezentirati sudionicima posjeta na koji način su implementirali e-učenje u školu.

Do kraja studijskog posjeta, sudionici će posjetiti Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu te Fakultet elektronike i računarstva i Osnovnu školu Horvati u Zagrebu, a putem videokonferencijske prezentacije sudionicima će biti predstavljene  suradnja škole Veliki Bukovec sa školama u Hrvatskoj i svijetu te  E-medica - projekt povezivanja zdravstvenih škola iz Republike Hrvatske i inozemstva za poboljšanje kvalitete strukovne edukacije uz uporabu ICT-a Medicinske škole Ante Kuzmanić u Zadru. Posljednjeg dana posjeta sudionici će se upoznati s projektom Medicinskog fakulteta u Zagrebu InterMeCo – Interaktivni medicinski fakulteti.

U okviru studijskog posjeta, sudionici će imati priliku posjetiti i predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ivu Josipovića koji je prepoznao važnost ovog događaja.

CARNet je u okviru Studijskog posjeta pod nazivom „Improving learning and teaching by institutional collaboration supported by ICT“ (Unapređenje učenja i poučavanja kroz institucionalnu suradnju uz podršku ICT-a) ugostio grupu od petnaest sudionika iz europskih zemalja članica Programa za cjeloživotno učenje iz redova čelnika edukacijskih ustanova ili njihovih odjela,  nastavnika, istraživača, konzultanata i predstavnika edukacijskih organizacija, kao i lokalne i regionalne vlasti. Zemlje iz kojih sudionici dolaze su Danska, Finska, Francuska, Italija, Litva, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Velika Britanija.

Cilj ovoga studijskog posjeta je pokazati primjere dobre prakse suradnje među obrazovnim institucijama, od osnovne i srednje škole do visokoškolskih i komercijalnih ustanova s naglaskom na inovativnu primjenu informacijsko komunikacijskih tehnologija u svrhu unapređenja međuinstitucionalne suradnje.
 


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju