preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 22. 11. 2000. 12:10 | RSS

CARNet spojen na mrežu TEN-155

Dana 21. studenog 2000. godine u 18:30 sati Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet spojena je na brzu pan-europsku istraživačku mrežu TEN-155 (Trans-European Internet Research Network - 155). Time je CARNetova međunarodna veza s Internetom ubrzana na 34 Mbps, što je oko 8 puta više od dosadašnjih potpuno zagušenih 4 Mbps.

Pravo spajanja na TEN-155 CARNet je mogao zatražiti tek nakon što je u lipnju Hrvatska uključena u Peti program Europske unije, koji, između ostalog, ima za cilj izgradnju informacijskog društva u zemljama Europske unije. S obzirom da je Hrvatski državni sabor, prema CARNetovom prijedlogu proračuna za 2000. godinu, osigurao potrebna novčana sredstva, spajanje na TEN-155 bilo je moguće već ove godine.

Europska komisija nedavno je pokrenula i projekt GEANT, nasljednika TEN-155, kojim se već u 2001. godini planira 16 puta povećati brzina povezivanja članica. To je učinjeno iz razloga ubrzanog razvoja komunikacijske tehnologije i naglog širenja njenih primjena, zbog čega eksponencijalno rastu i potrebe za većim brzinama povezivanja, a taj trend će slijediti i Hrvatska radi potreba općeg razvitka.

Najnovije ubrzanje CARNetove međunarodne veze daje priliku za potpuno iskorištenje CARNetove moderne infrastrukture koja povezuje sve hrvatske akademske i znanstveno-istraživačke ustanove. Hrvatska je tako dodatno integrirana i u europske znanstveno-istraživačke tokove, a hrvatski studenti, profesori i znanstvenici odsad imaju brzu vezu na Internet.

Jasenka Gojšić, ravnateljica CARNeta:

"Čvrsto vjerujem da ce se putem mreže TEN-155 i projekta GEANT akademskim građanima i svima koji žele učiti i istraživati u Hrvatskoj približiti izvori znanja, baze podataka, biblioteke znanstvenih radova, informacijski servisi europskih sveučilišta i omogućiti im se sudjelovanje na međunarodnim projektima koji zahtijevaju brzu komunikacijsku infrastrukturu.

To ce nam omogućiti da iskoristimo najnovije pomake u telekomunikacijskoj tehnologiji, osigurati platformu da se i hrvatski znanstvenici lakše uključe u daljnji razvoj tehnologija i njihove primjene, a hrvatsko društvo ustroji na principima informacijskog društva."

 

Više informacija o projektu GEANT možete pronaći na adresi http://www.dante.net/geant/.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju