preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 19. 10. 2000. 13:29 | RSS

Predstavljanje programa Cisco akademije mrežnih tehnologija

Dana 19. listopada 2000. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu je predstavljen program Cisco akademije mrežnih tehnologija. Povod za ovo predstavljanje je pokretanje lokalne Cisco akademije mrežnih tehnologija koju CARNet organizira u suradnji s tvrtkom Cisco Systems, Inc. a koja će početi s radom 30. listopada 2000. godine.

Na početku skupa okupljenima su se obratili Zoran Bekić, zamjenik ravnateljice CARNeta i Mladen Tabak, Business Development Manager, Cisco Systems Hrvatska. Nakon toga je Nevenko Bartolinčić, pomoćnik ravnateljice CARNeta, održao prezentaciju Cisco akademije mrežnih tehnologija u kojoj je objasnio kako će taj progam biti realiziran u Hrvatskoj.

Cisco akademija mrežnih tehnologija je jedinstveni program izobrazbe stručnjaka mrežnih tehnologija. Programom se polaznici osposobljavaju za dizajniranje, izgradnju i održavanje računalnih mreža za lokalne, nacionalne i globalne potrebe tvrtki i ustanova.

Program Cisco akademije mrežnih tehnologija namijenjen je svim osobama starijim od 16 godina, a posebno srednjoškolcima, studentima i onima koji razmišljaju o promjeni struke. Trenutno više od 80 000 studenata polazi Cisco akademije mrežnih tehnologija u 84 zemlje svijeta.

Program Cisco akademije sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Okosnicu teorijskog dijela čini multimedijalni nastavni materijal dostupan polaznicima putem Interneta. Učenje putem praktičnog rada izvodi se na najmodernijoj mrežnoj komunikacijskoj opremi i osobnim računalima. Nastavni program traje ukupno 280 sati.

Nakon završenog programa polaznici mogu pristupiti polaganju međunarodno priznatog ceritfikata CCNA (Cisco Certified Network Associate).

Sustav Cisco akademija je organiziran hijerarhijski. Svaka lokalna akademija nadzirana je od strane jedne regionalne akademije. CARNet je prva i ovog trenutka jedina lokalna Cisco akademija u Hrvatskoj. Pored CARNeta, za Ciscov program akademije mrežnih tehnologija interes je pokazalo još 12 ustanova. Nekoliko njih je neposredno pred početkom rada.

CARNetov je cilj pokretanje i pružanje podrške što je moguće većem broju Cisco akademija u Hrvatskoj, te stjecanje statusa regionalne akademije.

Mladen Tabak, Business Development Manager, Cisco Systems Hrvatska:

"Vrtoglava brzina kojom Internet mijenja način na koji živimo, radimo, učimo i zabavljamo se, može biti u skoroj budućnosti dovedena u pitanje jedino nedostatkom talentiranih i prikladno osposobljenih profesionalaca. Stoga je dužnost i odgovornost današnjih poduzeća da u edukacijskom procesu aktivno sudjeluju, a naročito se to odnosi na kuće poput Cisco Systems koji Internet revoluciju najaktivnije i 'izvode'. Istovremeno, to je i nužnost uspjeha kompanija poput Cisco Systems jer bi bez osposobljenih Internet stručnjaka bilo nemoguće primijeniti rješenja, iskustva, a na kraju i tehnologije kojima se internetizacija nekog društva postiže."

Jasenka Gojšić, ravnateljica CARNeta:

"Uloga Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet je promocija Interneta i njegove primjene u Hrvatskoj, a jednako tako i uspostava mrežne infrastrukture nužne za kvalitetan znanstveni rad i edukaciju na visokoškolskim i znanstvenim ustanovama. Jedna od pretpostavki za ostvarenje te uloge jesu ljudi sa znanjima i vještinama potrebnim za optimalnu uporabu i široku primjenu te infrastrukture. Stručni kadar može bitno pridonijeti ubrzavanju razvoja mreže i njezine upotrebe, ne samo u akademskoj zajednici, već i u ostalim segmentima društva. Kvaliteta programa Cisco akademije mrežnih tehnologija, koji pruža odmah primjenjiva znanja i namijenjen je širokom krugu ljudi, navela je CARNet da poduzme sve organizacijske napore da ga dovede i u Hrvatsku."

 

Više informacija o CARNetovoj Cisco akademiji možete pronaći na adresi http://www.carnet.hr/camt/.  


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju