preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 2. 12. 1999. 15:09 | RSS

Okrugli stol na temu "Nova pravila registracije domena unutar vršne 'hr' domene"

Dana 1. prosinca 1999. godine u zgradi Sveučilišnog računskog centra - SRCE održan je okrugli stol na temu "Nova pravila registracije domena unutar vršne 'hr' domene". Cilj ovog okruglog stola bilo je poticanje stručne javnosti i svih zainteresiranih za ovu temu na razgovor i raspravu o pronalaženju najboljih rješenja za ustroj i upravljanje vršnom "hr" domenom.

Uvodno predavanje održao je mr.sc. Predrag Pale, pomoćnik ministra znanosti i tehnologije za informatiku. Okruglom stolu su također prisustvovali i mr.sc. Zoran Bekić, zamjenik ravnateljice CARNeta i Ivan Marić, voditelj CARNetove DNS službe.

U svom uvodnom izlaganju, mr.sc. Predrag Pale je predstavio prijedlog nove koncepcije ustroja vršne "hr" domene. Glavne novosti su omogućavanje privatnim osobama otvaranje svojih Internet domena, te liberalnija politika otvaranja komercijalnih poddomena.

Prema predloženoj koncepciji, otvorila bi se nova poddomena (tzv. second-level domena) ispod vršne "hr" domene unutar koje bi i privatne osobe mogle dobiti svoje poddomene. Otvaranje tih poddomena CARNetova DNS služba ne bi naplaćivala.

Istovremeno, uvjeti za otvaranje poddomena ispod vršne "hr" domene ne bi se promijenili. To znači da bi pravne osobe mogle i dalje posjedovati samo jednu poddomenu ispod vršne "hr" domene. Ipak, u planu je ostavljanje veće slobode pravnim osobama pri izboru imena poddomene. Otvaranje tih poddomena i dalje ostaje besplatno.

Također je iznesena i ideja o otvaranju posebnih poddomena koje bi se pravnim osobama mogle dodjeljivati na principu koncesija. Primjeri za to su poddomene s imenima poput "sport.hr", "film.hr" i sl. U planu je i otvaranje poddomena unutar kojih bi se domene dodjeljivale bez ikakvih ograničenja, ali uz nadoknadu.

U raspravi nakon uvodnog izlaganja sudjelovao je velik broj sudionika okruglog stola. Iznesene su brojne primjedbe na postojeći ustroj, kao i na prijedlog novog ustroja vršne "hr" domene. Većina je sudionika predlagala manje restriktivne uvjete za otvaranje komercijalnih poddomena.

Zbog velikog broja primjedbi i prijedloga, CARNet je odgodio donošenje i stupanje na snagu novog Pravilnika o ustroju i upravljanju vršnom "hr" domenom.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju