preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 28. 9. 1999. 16:32 | RSS

Prva CARNetova korisnička konferencija CUC'99

Od 28. do 30. rujna 1999. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana je prva CARNetova korisnička konferencija CUC'99. Glavna tema konferencije bio je Internet kao alat u obrazovanju. Konferencija je obilovala kvalitetnim predavanjima i prezentacijama, radionicama i diskusijama.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet organizirala je svoju prvu korisničku konferenciju sa željom da okupi sve one koji žele proširiti svoja znanja o Internetu ili razmijeniti s drugima svoje ideje i iskustva na tom području.

Ovogodišnja je konferencija održana pod sloganom: "Od učenja o Internetu do učenja putem Interneta", a obrađene su bile podteme: Internet u obrazovanju, Udaljeno učenje, Podrška korisnicima i Training the Trainers. Tijekom konferencije održano je tridesetak različitih predavanja i prezentacija, tri panel rasprave i dvije radionice.

Na konferenciji je svoja predavanja održalo i dvoje pozvanih predavača: Jill Foster (Netskills, Newcastle, UK) održala je predavanje pod naslovom "Internet Learning", a George Munroe (UNITE, Belfast, Northern Ireland) održao je predavanje "Environment To Inspire Network Users". Ova izvrsna predavanja upoznala su sudionike konferencije s najnovijim kretanjima i primjerima iz područja obrazovanja i podrške korisnicima putem Interneta.

U svojim su predavanjima i prezentacijama održanim tijekom konferencije, CARNetovi korisnici iznijeli svoja iskustva i ideje iz područja primjene Interneta u obrazovanju. Brojni prikazani primjeri pružili su detaljan uvid u ono sto se na tom području trenutno događa u CARNetovoj zajednici, te koji su rezultati do sada postignuti.

Jedan od zanimljivih popratnih događaja bio je Web festival. Riječ je o natjecanju za najbolje Web stranice s edukativnim sadržajem. Od ukupno 55 prijava, žiri Web festivala odabrao je 21 Web stranicu koje su ušle u uži izbor. Tijekom konferencije, u pauzama između predavanja autori tih Web radova imali su priliku predstaviti svoje Web stranice.

Žiri Web festivala dodijelio je tri nagrade i pet posebnih pohvala. Prva nagrada dodijeljena je Petru Pervanu (Hrvatsko fizikalno društvo) za Web stranice pod naslovom "E-skola, Fizika" (http://eskola.hfd.hr).

I korisnici Interneta imali su priliku sudjelovati u izboru najboljih Web stranica. Jedna od nagrada koje su dodijeljene u sklopu Web festivala bila je nagrada "Izbor korisnika". Najviše glasova korisnika Interneta dobio je "Periodni sustav elemenata" (http://www.ktf-split.hr/periodni). Autor ovih Web stranica je Eni Generalić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.

Većina događaja na ovoj konferenciji bila je uživo prenošena putem Interneta. Također, bio je organiziran i video prijenos u CARNetova regionalna čvorišta (Split, Osijek, Rijeka). Promatrači konferencije iz tih središta imali su priliku putem sustava za videokonferencije postavljati pitanja predavačima i uključivati se u diskusije ravnopravno sa sudionicima konferencije koji su bili u Zagrebu.

Na kraju konferencije, sudionici su odabrali najbolji rad i prezentaciju. Najboljim radom proglašena je "E-skola, Fizika" autora Petra Pervana (HFD), a najboljom prezentacijom "Znakovni jezik" autora Jerka Bana s Filozofskog fakulteta Družbe Isusove.

Predrag Valović, profesor iz Zagreba:

"Ovdje smo svi i učenici i učitelji, jer na ovoj konferenciji svi imamo nešto za pokazati i nešto za naučiti. Ova je konferencija pokazala da je naš glavni problem u nedostatku novaca. Ipak, vjerujem da će se situacija vremenom poboljšati."

Gerd Wenning, University of Siagen:

"Mislim da je ova konferencija organizirana vrlo profesionalno. Jedina stvar koja se možda može unaprijediti su društveni kontakti među sudionicima. Možda bi bilo dobro sljedeći put organizirati manje radne grupe u kojima bi sudionici mogli međusobno više diskutirati. No, ovo nikako nije kritika, nego samo prijedlog."

Više o samoj konferenciji - različite materijale, arhivu video snimki i druge sadržaje, možete naći na Web stranicama konferencije: http://www.carnet.hr/cuc.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju