preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 1. 7. 1999. 15:30 | RSS

CARNetova i Iskonova zajednička izjava za javnost

Dana 1. srpnja 1999. godine, CARNet i Iskon objavili su zajedničku izjavu povodom događaja vezanih uz Iskonov servis INET.HR.

Naime, 15. lipnja ove godine CARNet je na više adresa poslao pismo kojim je želio javnost upozoriti na kopiranje sadržaja koji se nalazi na CARNetovom katalogu hrvatskih Web poslužitelja i uporabu tog sadržaja za izgradnju sličnog servisa INET.HR. Iskon je na te optužbe odgovorio organiziranjem konferencije za novinare na kojoj su odbacili CARNetove navode i iznijeli svoje viđenje cijelog slučaja.

Iskonovoj konferenciji za novinare prisustvovali su kao gosti i CARNetovi predstavnici i već se tom prigodom dalo naslutiti kako će obje strane pokušati riješiti spor mirnim putem. Zajednička izjava za javnost koja je uslijedila tjedan dana nakon konferencije za novinare, pokazala je da je taj dojam bio ispravan.

Premda su na konferenciji za novinare obje strane isticale kako nastali slučaj treba iskoristiti za raščišćavanje neriješenih pitanja vezanih uz etička načela i autorstvo na Internetu, ukoliko CARNetova i Iskonova zajednička izjava bude jedini rezultat započete javne polemike, ostaje dojam da se to ovaj put neće dogoditi.

 
Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet
Josipa Marohnića bb,
10000 Zagreb
Tvrtka Iskon d.o.o.
Savska cesta 41,
10000 Zagreb

Zajednička izjava za javnost

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet i tvrtka Iskon u povodu događaja vezanih uz Iskonov servis INET.HR izdaju zajedničku izjavu za javnost, kojom žele riješiti probleme i nesporazume, te unaprijediti međusobne odnose.

U skladu sa sporazumom što su ga postigli:

 • tvrtka Iskon preuzima odgovornost za pogreške, propuste i nespretnosti koje je učinila preuzimanjem dijela kolekcije i opisa linkova sa CARNetova servisa http://www.hr/wwwhr/
 • CARNet preuzima odgovornost za neprimjerenu žestinu javnog istupa u tijeku kojeg je tvrtku Iskon optužila za plagijat, te povlači javno izrečenu optužbu da je INET.HR plagijat
 • tvrtka Iskon se ispričava autorima Internet servisa http://www.hr/wwwhr/ za štetu pretrpljenu zbog preuzimanja dijela kolekcije linkova i njihovih opisa
 • CARNet i autori servisa http://www.hr/wwwhr/ prihvaćaju ispriku tvrtke Iskon kao pravednu naknadu za nastalu štetu pretrpljenu zbog preuzimanja dijela kolekcije linkova i njihovih opisa s njihova servisa
 • tvrtka Iskon istaknut će napomenu u okviru INET.HR servisa da je dio linkova preuzet od servisa http://www.hr/wwwhr/

CARNet i Iskon ovim putem ističu da se zalažu za uspostavljanje i poštivanje pravnih normi vezanih uz zaštitu autorskih prava na mreži, kao i za poštivanje etičkih načela vezanih uz poštivanje tuđih vrijednosti, vlasništva i rada dostupnih putem mreže.

CARNet i Iskon će sa svojih web stranica ispustiti sve pisane materijale o cijelom slučaju koji nisu u skladu i u duhu ove zajedničke izjave.

U Zagrebu, 1. srpnja 1999. godine

 

Za CARNet,
Jasenka Gojšić, ravnateljica
Za Iskon,
Damir Sabol, direktor

Kontakt i adresar

CARNET sjedište
 • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
  Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
  tel.: +385 1 6661 616
  e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju