preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 23. 6. 1999. 14:00 | RSS

Iskonova konferencija za novinare

Dana 15. lipnja 1999. godine, CARNet je na više adresa poslao pismo kojim je želio javnost upozoriti na nekorektno i neprofesionalno kopiranje sadržaja koji se nalazi na CARNetovom katalogu WWW poslužitelja - www.hr i uporabu tog sadržaja za izgradnju sličnog Iskonovog i Altanovog servisa - inet.hr. Kao odgovor na te optužbe, Iskon je 23. lipnja održao svoju konferenciju za novinare kojoj su kao gosti prisustvovali i CARNetovi predstavnici.

Www.hr je jedan od najposjećenijih CARNetovih servisa. Riječ je o servisu koji služi kao neslužbena početna stranica Republike Hrvatske i između ostaloga, sadrži popis oko 3 000 adresa različitih hrvatskih poslužitelja i opisa njihovog sadržaja. Ovaj servis pokrenut je početkom 1994. godine - dakle, u vrijeme samog početka Weba u Hrvatskoj, i tijekom 5 godina njegovog postojanja stalno je nadograđivan i unapređivan.

Inet.hr novi je Web servis koji potpisuju tvrtke Iskon i Altan, a koji se također sastoji od imenika hrvatskih WWW poslužitelja s njihovim opisima.

Problem je nastao kada su u CARNetu primjetili da se sadržaj istovjetan onome na njihovom servisu pojavio na Iskonovom servisu inet.hr. Nije se radilo samo o adresama koje čine glavni dio kataloga, nego i o istovjetnim opisima sadržaja na tim adresama. Kao dokaz kopiranja, CARNetovi su čelnici u svom pismu naveli više primjera koji, pored istovjetnog teksta, uključuju i razne istovjetne "tipfelere".

Kao odgovor na CARNetove optužbe, Iskon je 23. lipnja sazvao svoju konferenciju za novinare u prostorijama Art Net Cluba. Kao gosti, na konferenciju su pozvani i predstavnici CARNeta. U ime Iskona na skupu su govorili g. Damir Sabol, direktor tvrtke i g. Sven Sambunjak, voditelj marketinga. CARNet su predstavljali g. Zoran Bekić, pomoćnik ravnateljice CARNeta, Katarina Kantolić iz CARNetovog ureda za odnose s javnošću i Gordan Gledec, administrator www.hr servisa.

Predstavnici Iskona nisu negirali činjenicu da su prilikom izrade svog servisa kopirali sadržaj CARNetovog, ali su tvrdili da je riječ o javnom sadržaju na koji nitko ne može polagati autorska prava. Na upit zašto su onda na svoj servis stavili poruku o "copyrightu", odgovorili su da se to odnosi na cjelokupan servis, a ne na informacije koje se na njemu nalaze. Također su istaknuli da je samo dio sadržaja na njihovom servisu prenesen s www.hr. Izjavili su da su do sada sakupili oko 7 000 adresa, od kojih su do tog trenutka nešto manje od 3000 uspjeli kategorizirati i unijeti u svoj Web imenik. Istaknuli su da se oko 25% svih adresa koje su prikupili pokazalo neispravnim i da su ih morali odbaciti.

CARNetovi su predstavnici istaknuli da, premda su same Web adrese doista javan sadržaj, sama kolekcija adresa s njihovom kategorizacijom i opisom ipak predstavlja autorski rad u koji je uloženo puno truda i vremena, te su Iskonov i Altanov postupak ocijenili nekorektnim i neprofesionalnim.

Iskonovi predstavnici su izjavili da njihova namjera nije bila predstavljati ovaj servis prije jeseni, te da se nadaju da će im se ulaganje u ovaj servis isplatiti unutar slijedećih godinu i pol, te početi donositi dobit. Kao zanimljivost spomenuli su da je, nakon što je CARNet uputio svoje pismo predstavnicima medija, broj posjeta njihovom servisu porastao šest puta. Ovu su konferenciju za novinare Iskonovi predstavnici također iskoristili i za predstavljanje svojeg prijedloga za promjenu pravila za registraciju domena u hrvatskom vršnom domenskom prostoru.

Koliko koštaju www.hr i inet.hr?

Na novinarsko pitanje koliko ih košta izrada i održavanje Web kataloga, Iskonovi predstavnici su izjavili da ne mogu dati taj podatak, jer je to teško točno izračunati. Predstavnik CARNeta rekao je da CARNet FER-u godišnje placa 60 000 kn za održavanje www.hr kataloga. U taj iznos ne ulazi vrijednost opreme koju je CARNet osigurao za taj servis.

Nakon toga, Iskonovi predstavnici izjavili su da njih njihov servis košta puno vise.

Pam, Bill i Monica na inet.hr?

Tijekom diskusije koja se ovim povodom povela na Usenetu, jedan od diskutanata upozorio je da su autori inet.hr kataloga kao ključne riječi koje opisuju njihov servis naveli i "Pam, Bill, Monica".

Naime, mnogi korisnici na Internetu traže upravo sadržaje vezane uz Pamelu Anderson, te Billa Clintona i Monicu Lewinsky, pa je upisivanje ovakvih ključnih rijeci trik kojim se žele privući dodatni posjetitelji - premda na inet.hr nema sadržaja koji bi opravdali te ključne riječi.

Nekoliko dana nakon toga, autori inet.hr kataloga su navedene ključne riječi zamijenili s "Uskoro_Bill_i_Monica".

 

Na kraju, može se reći da je skup obilovao kontradiktornim izjavama s obje strane, a okupljeni novinari su se razišli s podijeljenim mišljenjima. Odgovor na pitanje što je autorski rad na Internetu i kako ga zaštiti od krađa i kopiranja trebat će potražiti negdje drugdje.

 


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju