preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 4. 6. 1999. 15:25 | RSS

Objavljeni rezultati CARNetove godišnje ankete za 1998. godinu

Nedavno je CARNet objavio rezultate godišnje ankete za 1998. godinu. Riječ je o anketi koja se svake godine provodi među ustanovama članicama CARNeta. Ove je godine na anketu odgovorilo 138 ustanova, od njih ukupno 142. Ustanove su za potrebe analize podijeljene u pet kategorija: ustanove visoke naobrazbe, instituti, ostale punopravne članice, privremene i pridružene članice.

Kao neke od zanimljivijih rezultata ankete vrijedi istaknuti broj računalnih učionica na hrvatskim sveučilištima koje su povezane na Internet - njih ukupno 54, te pomalo iznenađujući podaci da se na čak 79% od anketiranih ustanova visoke naobrazbe (tj. na njih 53) Internet koristi u nastavi, a njegova uporaba uči unutar nekog kolegija na 67% ustanova.

Karolina Horvatinčić, voditeljica CARNetove službe za članice:

Analiza ovogodišnje ankete pokazuje da su sve CARNetove službe ocijenjene višim ocjenama nego prethodne godine. Isti je slučaj i s ocjenama ukupne suradnje CARNeta i ustanova.

Rezultati ankete mogu se naći na adresi http://www.carnet.hr/clanice/anketa98.

Kratak razgovor s Karolinom Horvatinčić, voditeljicom CARNetove službe za članice

Kako ste zadovoljni odazivom na CARNetovu godišnju anketu?

Obzirom da je od 142 članice 138 ustanova dostavilo izvještaj, a svega 4 nisu, od čega jedna punopravna i 3 privremene, možemo biti iznimno zadovoljni odazivom.

Imaju li studenti na svojim fakultetima dovoljno prilike i mogućnosti koristiti Internet?

Naše statistike pokazuju da studenti koriste Internet na svojim fakultetima manje nego što im je to omogućeno, premda na većini fakulteta (njih 85%) studenti imaju mogućnost pristupa Internetu i izvan nastave. Jedan od uzroka je neinformiranost studenata o mogućnostima uporabe Interneta na njihovim fakultetima.

Stoga će CARNet nakon ljeta krenuti u niz aktivnosti kojima će informirati studente o mogućnostima uporabe Interneta na fakultetima, ali i o drugim CARNetovim uslugama kao što su mogućnost pristupa Internetu od kuće, helpdesk, tečajevi, informacijski servisi i drugo.

Iz ankete se može ustanoviti da je u akademskim ustanovama i javnim institutima još uvijek oko trećine svih računala bez priključka na Internet. Kako ocjenjujete taj podatak?

Izgradnja lokalnih mreža koje bi cjelovito riješile povezivanje svih računala u akademskoj zajednici na Internet, odvija se sporije od nabave novih računala. Izgradnju računalno-komunikacijske infrastrukture ustanova Ministarstvo znanosti i tehnologije ostvaruje prema programima informatizacije, sukladno interesu i aktivnostima pojedinih ustanova, te financijskim mogućnostima Ministarstva. Neosporno je da je uporaba CARNeta i Interneta usko povezana s brojem računala povezanih na Internet, te da će izgradnja lokalnih mreža učiniti Internet dostupnijim studentima, profesorima, znanstvenicima i svim ostalim djelatnicima akademske zajednice. 


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju