preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 21. 6. 1999. 14:53 | RSS

Provala u www.hr poslužitelj

Dana 20. lipnja 1999. godine, skupina srpskih provalnika koja sebe naziva "Crna ruka" provalila je u poslužitelj www.hr i izmijenila početnu Web stranicu o Republici Hrvatskoj. Intervencijom osoblja CARNeta i Zavoda za telekomunikacije poslužitelj je bio isključen s mreže. Poslužitelj i CARNetov katalog ponovno su pušteni u pogon 23. lipnja.

Www.hr je jedan od najpopularnijih CARNetovih servisa. Riječ je o katalogu hrvatskih WWW poslužitelja - servisu koji služi kao neslužbena početna Web stranica Republike Hrvatske i koji sadrži podatke o više od 3 000 hrvatskih WWW poslužitelja.

Izgled naslovne stranice www.hr servisa nakon provale

Ovaj servis od početka 1994. godine služi mnogobrojnim inozemnim i domaćim korisnicima Interneta kao ulazna točka u hrvatski informacijski prostor. Nakon provale, provalnici su izmijenili izgled naslovne stranice tako da on, umjesto interaktivne karte Republike Hrvatske i pokazivača na osnovne i najzanimljivije podatke o Hrvatskoj i hrvatske informacijske servise, sadrži pokazivač na sličan Jugoslavenski servis - www.yu, te obavijest da je taj stroj provaljen od strane grupe koja se naziva "Crna ruka".

"Crna ruka" je poznata srpska skupina provalnika u računalne sustave, koja je do sada provalila u više hrvatskih i svjetskih informacijskih sustava. Kratko nakon provale u www.hr poslužitelj, provalili su i u službeni Web poslužitelj Europskog prvenstva u košarci - Eurobasket '99.

Nakon uočene provale, www.hr poslužitelj bio je isključen s mreže, a nakon reinstalacije i nadogradnje operativnog sustava, te obnavljanja obrisanog sadržaja, ponovno je pušten u pogon 23. lipnja.

Iz nepouzdanih izvora može se doznati da je ovaj upad izveden kao osveta za svojedobne slične upade hrvatskih mrežnih provalnika u neke srpske servise (npr. u Narodnu Biblioteku Srbije), što je tada od hrvatskih provalnika bilo opravdavano kao reakcija na srpske provale na neke strojeve u Hrvatskoj (Institut Ruđer Bošković, Vjesnik) ...

Gordan Gledec, www.hr administrator:

Prilikom upada nije počinjena veća šteta na poslužitelju - obrisana je samo datoteka pristupa i početna stranica kataloga.

Nakon upada, pojačane su mjere sigurnosti na poslužitelju.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju