preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 1. 4. 2004. 00:00 | RSS

Hrvatski filmovi na Internetu!

Prvi portal o hrvatskom filmu http://www.film.hr/, koji je prije 20-tak dana promoviran u sklopu 13. Dana hrvatskog filma, a nastao je suradnjom Hrvatskog filmskog saveza i CARNeta u okviru akcije 10@HR - Vrijeme je za Internet, svakim danom bilježi sve veći broj korisnika. Razlog tomu je što ovaj portal u svojoj arhivi ima najobuhvatniju, dosad objavljenu, bazu podataka o hrvatskom filmu u kojoj se navodi oko 3 000 filmskih osoba i obrađuje 650 filmskih naslova.

Baza podataka ovih je dana nadopunjena s 50-tak hrvatskih filmskih naslova produciranih tijekom 2003. i 2004. godine te sa 63 nove biografije hrvatskih filmskih klasika i drugih važnih osoba hrvatskog filma. Pored nadopunjene baze, novost portala je i rubrika Euro news, koja donosi filmske vijesti iz Europe, te rubrika Preko plota s filmskim vijestima iz regije. Podsjećamo da je za potrebe portala uspostavljen prvi hrvatski video-on demand servis koji u sklopu rubrike Online kinoteka omogućuje korisnicima gledanje klasičnih hrvatskih filmova u cijelosti. Trenutno su na programu cjelovečernji film «Koncert», koji je prema anketi hrvatskih filmskih kritičara proglašen najboljim hrvatskim filmom svih vremena, zatim Oscarom nagrađen animirani film Dušana Vukotića «Surogat», a tu su i kratki filmovi Bogdana Žižića, dokumentarni film o povijesti filmskog festivala u Puli «Pula povjerljivo» te dokumentarni film o izradi violine «Pohvala ruci».

Moguće je u cijelosti pogledati i neke od filmova koji su nagrađeni na 13. Danima hrvatskog filma. Riječ je sljedećim filmovima: «Uvozne vrane», dobitnik Grand prixa na 13. Danima hrvatskog filma te Nagrade stručnog žirija za najbolji dokumentarac, «Radio i ja», dobitnik nagrade Oktavijan za kratkometražni igrani film te «Uterus», dobitnik nagrade Oktavijan za najbolji eksperimentalni film (ex aequo). Multimedijalni dio weba, osim Online kinoteke, omogućuje i slušanje hrvatske filmske glazbe. Važno je napomenuti da dio te multimedije mogu od prošlog tjedna koristiti i posjetitelji portala koji Internetu pristupaju putem slabijih veza.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju