preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 4. 2. 1999. 14:02 | RSS

Objavljeni rezultati istraživanja o posjedovanju i uporabi osobnih računala u kućanstvima u Republici Hrvatskoj

U posebnom istraživanju koje je naručilo Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, ispitana je zastupljenost osobnih računala u domaćinstvima u Republici Hrvatskoj. Provedeno istraživanje je prvo takve vrste u Hrvatskoj.

Na okruglom stolu pod nazivom "Računalo - moj kućni ljubimac", održanom 4. veljače 1999. godine u ArtNet clubu u Zagrebu, rezultate istraživanja predstavila je agencija za istraživanje tržišta, medija i javnog mijenja Puls d.o.o. iz Zagreba koja je istraživanje i provela.

Na ovom skupu sudjelovali su prof. dr. sc. Goroslav Keller, prodekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, g. Nenad Bulat, direktor ispitivanja u agenciji Puls, mr. sc Boris Zitnik, direktor tvrtke Omniakonzult, g. Goran Radman, generalni direktor Microsoft Hrvatska d.o.o, g. Tomislav Kotnik, direktor časopisa VIDI, g. Marin Tadić, direktor tvrtke Hewlett-Packard Croatia, te mr. sc. Predrag Pale, pomoćnik ministra znanosti i tehnologije.

Na okruglom stolu održano je nekoliko zanimljivih kratkih predavanja na temu uporabe osobnih računala u kućanstvima u Hrvatskoj, kao i o stanju i mogućnostima domaće računalne industrije. Okrugli stol završio je raspravom na temu "Internet od nepoznanice i nedostupne igračke do svakodnevnice i prave ovisnosti". Raspravu je otvorio mr. sc. Predrag Pale, kratkim predavanjem pod naslovom "Internet ovisnost - nužni dio kućanstva?".

Ministarstvo znanosti i tehnologije najavilo je da će uskoro predstaviti rezultate još jednog istraživanja koje provodi na temu uporabe računala i Internet usluga unutar akademske zajednice u Hrvatskoj.

Izvod iz rezultata istraživanja, kao i dodatne informacije o okruglom stolu, možete naći na Web stranicama Ministarstva znanosti i tehnologije.

Izvod iz rezultata istraživanja:

U ispitanom uzorku od 3458 kućanstava, njih 16% posjeduje računalo. Ako se taj rezultat primjeni na ukupan broj kućanstava u Hrvatskoj, proizlazi da je u Hrvatskoj oko 225 tisuća kućanstava opremljeno osobnim računalom.

Zastupljenost pojedinih vrsta osobnih računala je sljedeća: 16.7% kućanstava posjeduje PC386 računalo, 29.8% PC486, 40.4% posjeduje neko od Pentium računala, a 1.2% kućanstava posjeduje neko od Macintosh računala (ostali ispitanici posjeduju neko drugo računalo ili ne znaju koje računalo posjeduju).


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju