preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 25. 1. 1999. 14:49 | RSS

Održan prvi tečaj za buduće CARNetove predavače

Od 25. do 29. siječnja 1999. godine, održan je, u okviru programa Training the Trainers, prvi tečaj za buduće CARNetove predavače Internet tečajeva.

Od jeseni 1994. CARNet i SRCE osposobljavaju svoje krajnje korisnike kroz sustav tečajeva. Međutim, tečajevi koji se organiziraju na samo nekoliko mjesta u Hrvatskoj, nisu niti trajno niti dovoljno dobro rješenje. Usprkos velikom broju održanih tečajeva i izraženom zadovoljstvu korisnika, potražnja i potreba za održavanjem tečajeva nadilazi mogućnosti CARNeta i SRCA. Stoga su CARNet i SRCE pokrenuli program školovanja predavača Internet tečajeva za krajnje korisnike pod nazivom Training the Trainers (TtT).

Osnovni cilj ovog programa je pokrenuti održavanje tečajeva za krajnje korisnike u sto većem broju ustanova članica CARNeta. U tu je svrhu potrebno osposobiti što veći broj predavača - voditelja tečajeva iz područja Internet tehnologija, koji će uz podršku svojih matičnih ustanova i uz pomoć CARNeta i SRCA održavati tečajeve Internet tehnologija krajnjim korisnicima u svojoj sredini.

Prvi tečaj za buduće predavače održan je od 25. do 29. siječnja 1999. godine. Tečaju je prisustvovalo 16 polaznika (12 iz Zagreba, 2 iz Rijeke i po jedan polaznik iz Splita i Osijeka) koji su odabrani između 60 prijavljenih kandidata.

Tečaj se sastojao od ukupno 40 sati predavanja, vježbi i prezentacija. Predavanja su bila koncipirana tako da su polaznicima ponudila sažetak i sistematizaciju znanja nužnih za držanje CARNetovih tečaja iz područja Internet tehnologija.

Predavanja su polaznike uputila u osnove Unix i Windows NT operacijskih sustava, osnove Internet alata i servisa - s posebnim osvrtom na WWW, listserver i Usenet, te osnove sigurnosti sustava i kriptografije. Svaki od polaznika dobio je i popratne štampane materijale.

Sredinom dana za polaznike su organizirane kratke prezentacije i predavanja na temu novih Internet tehnologija (videokonferencije, HTML 4.0 i slično), te obilazak i razgovor o CARNetu. Radni dan je završavao vježbama na kojima su polaznici uvježbavali vještinu prezentiranja.

Nakon odslušanog tečaja, da bi dobili diplome kojima se potvrđuje njihov status CARNetovih predavača, polaznici tečaja trebaju na SRCU održati jedan od redovitih tečajeva. Nakon toga oni stječu pravo držanja CARNetovih tečajeva u svojim ustanovama (i izvan njih, u dogovoru s CARNetom). CARNet i SRCE su svojim novim predavačima osigurali podršku koja se sastoji od posebnog Web servisa, mailing liste i helpdeska. Također, povremeno će se održavati i zajednički sastanci CARNetovih predavača i stručna predavanja.

Polaznici prvog TtT tecaja bili su: Mladen Glasner (FKIT), Vera Gradišnik (Hoteljerski fakultet, Opatija), Igor Hitrec (Agronomski fakultet), Ivo Ipšić (Filozofski fakultet, Rijeka), Damir Ježek (PBF), Jasna Kancir (MZT), Darko Katović (FFK), Silvio Klaić (PMF-Matematički odjel), Damir Kovacek (PBF), Aron Margetić (PMF-Matematički odjel), Zlatko Papeš (Medicinski fakultet), Leo Pavičić (FFK), Ivana Pezelj (CARNet, Split), Zdravko Rašić (Pravni fakultet, Osijek), Ljubimko Šimičić (PMF-Fizički odsjek), Mario Šoljan (Stomatološki fakultet).

Training the trainers tim koji je pripremio i održao prvi tečaj za CARNetove predavače čine: Miroslav Milinović, Lidija Filipčić, Mladen Vedriš, Albert Novak, Denis Stančer i Vladimir Braus.

dr. sc. Damir Kovaček, PBF - Zagreb:

Ovaj je tečaj bio organiziran izuzetno kvalitetno i profesionalno. Predavanja i vježbe bile su tako koncipirane da nama, budućim predavačima, olakšaju prijenos znanja i iskustava u korištenju modernih informacijskih tehnologija u našim akademskim sredinama.

Kako je tečaj bio održan u ugodnoj i opuštenoj atmosferi imali smo se prilike međusobno dobro upoznati i izmijeniti svoja znanja i iskustva. Također, vjerujem da su se CARNet i SRCE organiziranjem TtT tecaja jos više približili svojim krajnjim korisnicima.

Ivana Pezelj, CARNet - Split:

Tečajem sam vrlo zadovoljna i smatram ga korisnim u pripremi budućih predavača. Kroz predavanja je napravljena sistematizacija znanja iz pojedinih područja, a tečajevi pružaju i više informacija nego što je potrebno za poduku krajnjih korisnika (usmjereni su na proširivanje znanja), uz brojne savjete budućim predavačima.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju