preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 19. 11. 1998. 09:53 | RSS

Video prijenos CARNetovog seminara za sistem inženjere

Dana 19. studenog 1998. godine, CARNetov Odsjek održavanja računalnih sustava održao je prvi u nizu seminara za CARNetove sistem inženjere. Tema prvog seminara bila je instaliranje i podešavanje operativnog sustava Solaris 2.6. Posebnost ovog seminara bio je njegov javan video prijenos putem Interneta. To je ujedno bio i prvi video prijenos jednog CARNetovog radnog događaja izvan granica CARNetovog Intraneta.

Video prijenos bio je istovremeno realiziran dvjema tehnologijama: Streamworks (prijenos se mogao pratiti na adresi xdma://media.carnet.hr/live.ply) i RealVideo (na adresi pnm://real.carnet.hr/sistemac.rm). Prijenos je bio praćen na 22 udaljena računala.

Posebno, prijenos se pratio u CARNetovim regionalnim čvorištima (Rijeka, Pula, Osijek i Split), gdje se za CARNetove sistem inženjere organiziralo zajedničko praćenje programa.

Seminar je trajao nešto manje od četiri sata, a bile su obrađene slijedeće teme: priprema za instaliranje i instaliranje Solarisa 2.6, upoznavanje s novostima vezanim uz Solaris 2.6, instaliranje zakrpi i podešavanje sustava, te instaliranje programskih paketa koje je pripremio CARNet. Glavni predavači bili su Damir Delija, Aleksandar Milivojević i Hrvoje Nikšić. Tehničku pomoć pri realizaciji prijenosa osigurali su Igor Tesija i CARNetov RDLab.

CARNetov Odsjek održavanja računalnih sustava planira nastaviti s ovom akcijom, a prvi slijedeći seminar koji će također biti moguće pratiti putem video prijenosa, bit će održan 2. prosinca. Tema tog seminara bit će nova verzija sendmaila 8.9.0. Nakon toga slijedit će seminar o Digital Unixu 4.0.

Ezio Hafner, Pomorski fakultet u Rijeci:

Pratio sam seminar i zadovoljan sam takvim novim načinom kumuniciranja između CARNeta i drugih ustanova. Bilo bi dobro da se i drugi događaji prenose putem Interneta.

Dobrica Pavlinušić, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu:

Seminar je bio odlično organiziran. Raspravljalo se o mnogim zanimljivim pitanjima. Keep up the good work!

Toni Milovan, Pedagoški fakultet u Puli:

Sam video prijenos bio je zadovoljavajući i mislim da s ovom inicijativom treba nastaviti.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju