preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 5. 10. 1998. 09:46 | RSS

Tečajevi za obrazovanje inženjera računalnih sustava

Uočavajući i uvažavajući problem nedostatka formalnog obrazovanja za poslove inženjera računalnih sustava, CARNet je uz pomoć Sveučilišnog računskog centra (SRCE) pripremio zaokružen skup tečajeva za inženjere računalnih sustava. Prva serija tečajeva počela je 5. listopada 1998. godine.

U hrvatskom obrazovnom sustavu ne postoji strogo specijalizirani program obrazovanja za poslove upravljanja računalnim sustavima. Kako inženjeri računalnih sustava moraju uložiti znatan napor u trajno učenje, CARNet i SRCE pokrenuli su sustav tečajeva kojima je cilj upotpuniti njihova znanja te ih time lakše i brže osposobiti za upravljanje računalnim sustavima.

Autori tečajeva su CARNetovi vrhunski stručnjaci u svojim područjima, a ovako koncipirani tečajevi za inženjere računalnih sustava jedini su u Hrvatskoj.

Prva serija tečajeva započela je u ponedjeljak, 5. listopada, u Staklenoj dvorani SRCA, pozdravnim riječima ravnateljice CARNeta Jasenke Gojšić.

Početni skup tečajeva pokriva slijedeće teme: operacijski sustav UNIX, sistemska administracija, TCP/IP, sistemska administracija mrežnih aplikacija, te sigurnost računala i mreža. Podrobnije informacije o sadržaju, te prezentacije svih tečajeva mogu se naći na adresi http://sistemac.carnet.hr/Tecajevi.html.  

Razgovor s Dobrišom Dobrenićem, voditeljem CARNetovog odsjeka održavanja računalnih sustava

Tko su autori tečajeva?

Tečajevi su pripremljeni i organizirani suradnjom CARNeta i SRCA. Osmišljavanje tečajeva i organizaciju priprema uradili su Zoran Bekić i Miroslav Milinović, a autori tečajeva, kao i predavači, su stručnjaci s višegodišnjim iskustvom u obavljanju tih poslova u CARNetu. Ja sam voditelj samog projekta održavanja tečajeva, uz neprocjenjivu pomoć suradnika.

Tko su i po kojem kriteriju su odabrani prvi polaznici CARNetovih tečajeva za sistem inženjere?

Na natječaj za polaženje prvog kruga tečajeva stiglo je 19 prijava.

U izboru polaznika vodili smo se sljedećim kriterijima: status prijavljene osobe u ustanovi članici CARNeta (na primjer, službeno imenovani "CARNet sistem-inženjer" od strane svoje ustanove, honorarni djelatnik na tom poslu, "CARNet koordinator", inženjer za računalne sustave izvan CARNeta i sl.), status ustanove članice CARNeta (punopravna članica, pridružena članica, ustanova koja nije članica CARNeta, ...), dosadašnji kontakti osobe, odnosno njegove ustanove, s CARNetom, te dosadašnja aktivnost prijavljene osobe u javnim oblicima komuniciranja i djelovanja u CARNetu.

Trudili smo se da budu zastupljene osobe s različitim stupnjem iskustva, kao i s ustanova različitih statusa, odnosno aktivnosti. Vjerujemo da ćemo na taj način dobiti relevantne informacije o kvaliteti pripremljenih tečajeva te smjernice za buduću generaciju tečajeva.

Na temelju tih razmatranja odabrali smo deset polaznika prve serije tečajeva. Pri sljedećim izborima ćemo uz navedene parametre uzeti u obzir i informaciju o tome je li se potencijalni polaznik već prije prijavljivao.

Da li će na kraju tečajeva polaznici dobiti i odgovarajuće diplome?

Svi će polaznici na kraju pohađanja tečajeva (5 tečajeva, 15 radnih dana, 110 sati predavanja i praktičnih vježbi) dobiti Diplome o pohađanju tečajeva za inženjere računalnih sustava.

U planu je i priprema svojevrsnih ispita kojima ce inženjeri računalnih sustava moći zaslužiti Diplome CARNeta o osposobljenosti za poslove upravljanja računalnim sustavom. Dobivanje tih diploma neće ovisiti o pohađanju tečajeva, već planiramo da će to biti svojevrsni certifikat kojim inženjer za računalni sustav dokazuje CARNetu, kao i matičnoj ustanovi, svoju kompetentnost, odnosno svoj status inženjera računalnih sustava. Nadamo se da ćemo time pomoći i u formaliziranju statusa inženjera računalnih sustava u svojim ustanovama.

Planira li CARNetov Odsjek održavanja računalnih sustava i druge aktivnosti s ciljem pružanja pomoći i podrške sistem administratorima koji rade u ustanovama spojenim na CARNetovu mrežu?

U okviru Servisa za inženjere računalnih sustava (Web sučelje na adresi http://sistemac.carnet.hr)  postoji niz informacija i usluga kojima CARNet pomaže inženjerima računalnih sustava. Važnije su: pomoć u (re)instaliranju inačica UNIX-a koje CARNet podržava, priprema paketa za jednostavnu instalaciju niza javnih programa za platforme koje podržavamo, služba pomoći inženjerima računalnih sustava ("Helpdesk za sistemce") dostupna Webom, e-mailom, telefonom, telefaksom i osobno, te priprema i održavanje tečajeva i drugo.

Otvoreni smo također za sve prijedloge koji ce poboljšati kvalitetu upravljanja računalnim sustavima članica CARNeta. Rezultat toga je npr. oživotvorenje ideje koju su iznijeli sami CARNetovi sistem inženjeri - pripremanje, a uskoro i održavanje seminara o podržanim inačicama UNIX-a, koje će uključiti pregled novosti, (re)instaliranje sustava, pitanja/diskusiju i drugo. Vjerujemo da ćemo u studenome pripremiti prvi takav susret za SUN-ov UNIX SunOS 5.6 (Solaris 2.6).


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju