preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 29. 9. 1998. 10:03 | RSS

CARNet u pripremi i organizaciji posjeta Svetog oca Ivana Pavla II Republici Hrvatskoj

Sveti otac Ivan Pavao II po drugi put je posjetio Republiku Hrvatsku od 2. do 4. listopada 1998. godine. U brojne aktivnosti vezane uz pripremu i organizaciju njegovog dolaska bio je uključen i CARNet koji je sudjelovao u izgradnji i održavanju tehničke računalne infrastrukture i informacijskih sustava.

CARNet je osigurao računalo i tehničku pomoć za službeni Web server (www.papa.hr), kao i za interne Web servere za novinare i organizatore. Na službenom Web serveru svi zainteresirani mogu naći brojne informacije i zanimljivosti vezane uz posjet Svetog oca. Objavljivanje tih informacija rezultat je suradnje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), Informativne katoličke agencije (IKA), Hrvatskog informativnog centra (HIC), Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) i Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Na službenom Web serveru nalaze se i video i audio prilozi snimljeni tijekom posjeta Svetog oca, a za vrijeme posjeta Svetog oca bilo je moguće pratiti prijenos pojedinih događaja uživo i putem Interneta. Posjetitelji službenog Web servera mogu pogledati i dokumentarni film Jakova Sedlara o kardinalu Alojziju Stepincu (u trajanju od 67 minuta).

Novinarima koji su pratili posjet Svetog oca bila su na raspolaganju tri press centra (u Zagrebu, Mariji Bistrici i Splitu). CARNet je za potrebe novinara koji su radili u tim press centrima osigurao odgovarajuću mrežnu opremu, izgradio međusobno povezane lokalne mreže (intranet), te omogućio pristup na Internet. Instalirana oprema omogućavala je novinarima, osim osnovnog pristupa Internetu, i međusobno komuniciranje putem videokonferencija. Također, CARNet je za potrebe organizatora izgradio i bazu podataka s podacima o akreditiranim novinarima.

Hodočasnici i posjetitelji koji su za vrijeme posjeta Svetog oca došli u Zagreb, mogli su se poslužiti i CARNetovim webomatima koji su bili postavljeni na Glavnom kolodvoru i zračnoj luci Pleso.

CARNetov projektni tim uključen u pripremu i organizaciju posjeta Svetog oca činili su Vesna Vrga, Mario Viljac, Dubravko Penezić, Tomislav Vujec, Anđelko Žigman i Irena Majcan.

Vesna Vrga, koordinator CARNetovog projektnog tima:

Treba istaknuti entuzijazam svih uključenih u ovaj projekt. Obim poslova koje je u izuzetno kratkom vremenu trebalo obaviti bio je jako velik, a pojavljivali su se i dodatni zahtjevi koje smo trebali ispuniti. Ipak, ovaj smo posao uspješno obavili i to ponajprije zahvaljujući izuzetnom trudu svih koji su u CARNetu radili na ovom projektu.

Veliku pomoć dobili smo i od sponzora koji su nam ustupili opremu za uspostavu press centara.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju