preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 1. 7. 1998. 12:38 | RSS

Predstavljanje CARNetovog projekta "Telemedicina u elektrostimulaciji srca"

Dana 1. srpnja 1998. godine u prostorijama Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo održana je prezentacija CARNetovog projekta "Telemedicina u stimulaciji srca". Putem sustava za videokonferencije događaj su mogli pratiti i u njemu sudjelovati i posjetitelji u Splitu koji su se nalazili u amfiteatru A1 Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Prezentaciju je vodio dipl. inž. Božidar Ferek-Petrić, zamjenik voditelja projekta.

Cilj projekta "Telemedicina u stimulaciji srca" je izgradnja funkcionalnog modela sustava za udaljeno provjeravanje i podešavanje elektrostimulatora srca. Tijekom prezentacije predstavljeni su rezultati rada na ovom projektu. Tako je, nakon kraćeg uvodnog predavanja, prikazan prijenos EKG signala između Splita i Zagreba putem Interneta, te udaljeno podešavanje i nadzor elektrostimulatora srca. U tu svrhu korišten je softver koji je posebno razvijen u okviru ovog projekta. Dodatna zanimljivost prikazane demonstracije prijenosa EKG signala putem Interneta jest u tome što je to bio, nakon testiranja sustava obavljenog dan prije, prvi takav prijenos EKG signala u povijesti.

Prezentacija rezultata postignutih u okviru projekta "Telemedicina u stimulaciji srca" pokazala je kako se CARNetova mrežna infrastruktura može uspješno koristiti za potrebe telemedicine. Posebno, kontrola elektrostimulatora srca na daljinu može značajno povećati sigurnost pacijenata s ugrađenim elektrostimulatorom, te omogućiti obavljanje odgovarajućih kontrola i u lokalnim ambulantama primarne zaštite, umjesto samo u specijaliziranim ustanovama. Prva udaljena kontrola i podešavanje rada elektrostimulatora srca ugrađenog u pacijenta planira se izvesti u rujnu ove godine.

U okviru projekta "Telemedicina u stimulaciji srca" razvijen je i Web poslužitelj s informacijama iz područja telemedicine, te odgovarajuća baza podataka s podacima o hrvatskim pacijentima s ugrađenim elektrostimulatorima srca.

CARNet je do sada pokrenuo više projekata vezanih uz medicinu, a više informacija o njima možete naći na CARNetovom Web poslužitelju (http://www.carnet.hr/projects/). Projekt "Telemedicina u elektrostimulaciji srca" ostvaren je u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Klinikom za bolesti srca i krvnih žila na Rebru, pod vodstvom prof. dr. sc. Ive Čikeša.

Razgovor s dipl. inž. Božidarom Ferek-Petrićem, zamjenikom voditelja projekta "Telemedicina u elektrostimulaciji srca"

Cilj Vašeg projekta je, između ostalog, osmisliti i ostvariti tehničko rješenje koje će omogućiti pouzdanu kontrolu i reprogramiranje elektrostimulatora srca na daljinu, putem Interneta. Što je bio motiv za postavljanje tog cilja i koliko ste daleko od njegove realizacije?

dipl. inž. Božidar Ferek-Petrić: Motiv je bio briga za bolesnike koji su totalno ovisni o stimulaciji, a pogotovo za djecu. Naime, nakon 17 godina kliničke prakse u kontroli tih bolesnika naučio sam da klinička kontrola koja se obavlja svakih šest mjeseci ne može pružiti apsolutnu sigurnost bolesnicima, a češći raspored kontrole opterećuje i bolesnike i centre za elektrostimulaciju.

Završili smo period osnovnih istraživanja i naši rezultati omogućuju razvoj konkretnog praktičnog uređaja za široku upotrebu. Ako se u projekt uključi značajni kapital koji bi financirao razvoj takvog uređaja, već za otprilike dvije godine mogli bismo očekivati prva klinička ispitivanja novog uređaja za telekontrolu.

Da li je obavljanje takvih radnji putem Interneta, uz primjenu odgovarajućih tehničkih rješenja, sigurno za pacijenta, odnosno, da li je ono manje sigurno od načina na koji se to danas radi?

dipl. inž. Božidar Ferek-Petrić: Metoda ima osnovnu svrhu povećati sigurnost bolesnika. Pitanje može glasiti i ovako: "Da li prekid veze može ugroziti bolesnika?". Nikako! Suvremeni elektrostimulatori imaju ugrađene sigurnosne mehanizme za prekid komunikacije sa programatorom. Naime, taj prekid se i događa u praksi skoro pri svakoj kontroli kada se programska glava slučajno pomakne. Čak i slučajni nestanak električne energije kada se programator iznenada usred procesa kontrole elektrostimulatora isključi također ne može utjecati na bolesnika. Znači da su već priređena osnovna tehnička rješenja. Iako mi razmišljamo, u prvoj fazi, samo o kontroli bolesnika u ambulanti opće prakse, nema razloga da se ne planira čak i kontrola bolesnika kod kuće.

Da li je CARNetova mrežna infrastruktura pogodna za telemedicinu, a posebno za posao kojim se Vi bavite?

dipl. inž. Božidar Ferek-Petrić: Izuzetna je prednost CARNeta da je to neprofitabilna i nekomercijalna mreža koju istovremeno stvaraju, organiziraju i održavaju najbolji profesionalci koje imaju naša sveučilišta. Postepenim uvođenjem ATM-a u skladu sa financijskim mogućnostima infrastruktura mreže će se bitno tehnički poboljšati, ali će ona nenadmašiva komponenta u njezinom imenu "akademska i istraživačka" ostati uvijek najvažnija, jer su i centri za elektrostimulaciju također smješteni u sveučilišnim klinikama zbog toga što je to ipak riječ o vrhunskoj medicini. To osigurava sigurnu budućnost takvog projekta čiji razvoj u potpunosti zavisi o ustanovama naših sveučilišta.

Jedna od stvari koje su učinjene u okviru Vašeg projekta jest izgradnja baze podataka o bolesnicima s ugrađenim elektrostimulatorima srca - CroPace. Zašto je izgradnja te baze podataka bila važna za Vaš projekt iz područja telemedicine?

dipl. inž. Božidar Ferek-Petrić: Osnovna komponenta kontrole elektrostimulatora srca su upravo pouzdani podaci o bolesniku, o sustavu za elektrostimulaciju te o nizu kontrolnih pregleda i programiranja. Karakteristično je da su ti podaci većinom tehničke naravi te da su podaci o parametrima elektrostimulacije zapravo elektrotehničke veličine.

Kao primjer ću navesti nešto što svi dobro razumiju: trajanje elektrostimulatora. Jedan od osnovnih podataka kontrole jest napon baterije elektrostimulatora (mjeren u Voltima) koji nam pokazuje koliko dugo će još trajati elektrostimulator, tj. kada je potrebno učiniti operaciju njegove zamjene. Ima pedesetak parametara koji su zaista tehničke prirode te opisuju funkciju sustava za elektrostimulaciju. Dakle, ti podaci trebaju biti pohranjeni ali i pristupačni svima koji se vrše kontrolu elektrostimulatora, bilo na klinici ili telemedicinskim postupkom. Velika je prednost da svi centri u Hrvatskoj (njih 10) koriste jednu zajedničku programsku potporu tako da svi mogu koristiti sve podatke. U budućnosti moramo planirati čak i zajedničku distribucijsku bazu podataka uz preduvjet da se svi centri povežu u jednu računalnu mrežnu skupinu. 


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju