preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 8. 12. 1997. 12:26 | RSS

10000-ti korisnik CARNetovog javnog računala u Zagrebu

Danas, 8. prosinca 1997. otvoren je 10000-ti korisnički račun na javnom računalu CARNeta (Hrvatske akademske i istraživačke mreže) u Zagrebu.

Od 1992. godine, kada je započelo otvaranje korisničkih računa za pristup Internetu do danas, javno računalo (public.srce.hr) funkcionira u Sveučilišnom računskom centru (SRCE). Tijekom proteklih pet godina funkcije javnog računala obavljala su različita računala s različitim operacijskim sustavima. Korisnicima su ta računala poznata i po svojim osnovnim imenima, kao sto su Regoč, Oleh ili, danas, Jagor.

Putem javnih računala, koja osim u Zagrebu, danas postoje i u Osijeku, Puli i Splitu, omogućuje se pristup Interentu članovima akademske zajednice koji zbog nekog razloga ne mogu to pravo ostvariti u svojoj matičnoj ustanovi.

Ostvarujući jednu od svojih temeljnih uloga, a to je popularizacija novih informacijskih tehnologija, CARNet omogućava na svojim javnim računalima privremeni i eksperimentalni pristup Interentu i svim drugim građanima Hrvatske, prvenstveno učenicima i profesorima osnovnih i srednjih škola.

Javna i besplatna uporaba spomenutih računala s pristupom na Internet, bila je posebno važna u prvim godinama Intereneta u Hrvatskoj - povećan je interes i ubrzan razvoj Interneta u Hrvatskoj i na taj način ostvaren doprinos stvaranju tržišta komercijalnih usluga vezanih uz uporabu Interneta.

(Izvor: CARNet - Ured za odnose s javnošću, press@CARNet.hr)


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju