preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 12. 11. 1997. 09:07 | RSS

CARNet i Ministarstvo znanosti i tehnologije na INFO'97

CARNet i Ministarstvo znanosti i tehnologije zajedno su nastupili na sajmu INFO'97 (od 12. do 16. studenog 1997.). Osnovne teme ovogodišnjeg nastupa bile su obilježavanje 5 godina Interneta u Hrvatskoj, te primjena Interneta u poslovanju.

Bogate izložbene sadržaje upotpunila su različita događanja na samom štandu (proslava 5 godina Interneta u Hrvatskoj i Dan CARNeta, Lupino Photo Show, press konferencija i razna predavanja). Na samom štandu mogli su se vidjeti i isprobati različiti mrežni sadržaji i servisi koje su napravili CARNet i Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Prvog dana održavanja sajma INFO'97, nakon svečanosti otvaranja, CARNetov štand posjetio je dr. Ivica Kostović, potpredsjednik Vlade i ministar znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Tom prigodom dr. Ivica Kostović obavio je prvu kupovinu nekog hrvatskog proizvoda putem Interneta. Tim činom u Hrvatskoj je službeno započela era cybertrgovine. Siguran server nužan za takve transakcije osigurali su CARNet i Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Tijekom trajanja sajma, CARNet je za posjetitelje održao velik broj kratkih popularnih predavanja na kojima su obrađene gotovo sve aktualne teme poput kriptografije, e-novca i sigurnosti sustava na mreži. Više informacija o besplatnim tečajevima koje tijekom cijele godine održava CARNet možete naći na Web serveru Sveučilišnog računskog centra.

U subotu, 15. studenog, svečano su obilježeni peta obljetnica Interneta u Hrvatskoj i Dan CARNeta. Tom prigodom podijeljene su nagrade, pohvale, priznanja i zahvale CARNetovim djelatnicima i suradnicima. Nagrada CARNeta za temeljni doprinos razvitku Hrvatske akademske i istraživačke mreže dodijeljena je dr. Branku Jerenu, a Povelju CARneta dobio je Sveučilišni računski centar kao ustanova koja je najviše doprinjela uvođenju Interneta u Hrvatsku. Posebne nagrade dobili su pokretači Interneta u Hrvatskoj: Ivan Marić, Velimir Vujnović, Ljubimko Šimičić i Darko Bulat. Godišnju nagradu CARNeta dobio je Miroslav Milinović. Nakon dodijeljivanja nagrada, na CARNetovom štandu održan je Lupino Photo Show na kome je nastupio poznati hrvatski fotograf Stephan Lupino.

Na sajmu je predstavljen i zajednički projekt Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i tehnologije - NISKA (Nacionalni informacijski sustav knjižnica Hrvatske). Ovim projektom želi se povezati sve knjižnice u Hrvatskoj u jedinstveni informacijski sustav i transformirati ih u korisnički usmjerene multimedijske centre. Više o projektu može se dobiti na e-mail adresi niska@CARNet.hr.

Na sajmu INFO'97 Ministarstvo znanosti i tehnologije objavilo je početak svoje akcije u okviru koje će određenom broju hrvatskih poduzetnika besplatno pomoći u izradi i postavljanju njihovih Web stranica. Akcija se zove "Web poduzetnika", a zainteresirani mogu uputiti svoje zahtjeve do 12. prosinca 1997. na adresu Ministarstva znanosti i tehnologije (Strossmayerov trg 4, Zagreb, "za Web poduzetnika").

Za nastup na INFO'97 stručna komisija ZV-a dodijelila je CARNetu Priznanje za visoku razinu ukupnog nastupa. Službene CARNetove Web stranice posvećene nastupu na INFO'97 možete naći na adresi http://pubwww.srce.hr/info97.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju