preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 20. 4. 1997. 15:18 | RSS

CARNet na DORS'97

CARNet je u sklopu Dana otvorenih računarskih sustava (DORS'97) održanim od 17. do 19. travnja 1997. predstavio primjere i modele istraživanja i primjene trenutno najzanimljivijih i najvažnijih informacijskih tehnologija.

Ove godine Dane otvorenih računarskih sustava (DORS'97) potpomogli su CARNet - Hrvatska akademska istraživacka mreža i EurOpen forum - europska organizacija čije su članice više od dvadeset nacionalnih računalnih udruga. CARNetovi stručnjaci održali su nekoliko predavanja na temu novog promišljanja informatičkog društva, izgradnje računalnih mreža velike propusnosti i približavanja nove tehnologije korisnicima.

Na svečanom otvaranju skupa, pomoćnik Ministra znanosti i tehnologije i predsjednik Upravnog odbora CARNeta mr. sc. Predrag Pale održao je kratko uvodno predavanje "Internet as an Ultimate Open System" u kojem se osvrnuo na prošlost, ali i na budućnost Interneta u Hrvatskoj i svijetu.

Igor Tešija, Ruzica Vučić i Anđelko Zigman autori su predavanja "Applications of Broadband Networks" kojim su prikazane neke od primjena ATM tehnologije u CARNetu. Tijekom predavanja putem ATM-a prenošena je živa slika između FER-a i NSB-a.

Miroslav Milinović i Zoran Bekić u svojem predavanju "From Beginners to Advanced Users" upoznali su prisutne s naporima koje CARNet ulaže u obrazovanje svojih korisnika. U tom cilju CARNet je organizirao cijeli niz tečaja, priručnike za korisnike, različite obrazovne materijale na Webu, helpdesk i sl.

Jasenka Gojšić, Anica Juretić i Zoran Vlah pripremili su predavanje pod naslovom "Getting Technology to Users and Real Life" u kome su opisali načine kako tehnologiju približiti korisnicima i primjeniti je u stvarnom životu - od mogućnosti da svatko na jednostavan način dođe do pristupa na Internet do podrške naprednijim korisnicima u nastojanju da svoje ideje i projekte ostvare na mreži.

Od ostalih predavanja vrijedi istaknuti nastup Matt Blazea iz AT&T Labs (USA) koji je održao predavanje pod naslovom "If Cryptography is useful, why isn't it used?", predavanje "What happened on the WWW horizon" koje je održao Jan Saell, YASK Systemkonsult AB iz Švedske, te živopisan nastup Mark Cottona iz SCO-a (UK) s predavanjem pod naslovom "Clustering Intel UNIX Systems".

Pogledajte također:

  1. HrOpen Web server
  2. CARNet - Ured za odnose s javnošću: Dani otvorenih računarskih sustava DORS'97 - Vrata prema svijetu otvorenih informacija

Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju