preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 24. 1. 1997. 15:46 | RSS

Prvo udaljeno predavanje u hrvatskoj akademskoj sredini

U četvrtak, 23. siječnja 1997., održano je prvo pokusno udaljeno predavanje u hrvatskoj akademskoj sredini. Prof. dr. sc. Hrvoje Babić predavao je iz prostorija Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Njegovo predavanje iz predmeta Teorija sustava i signala pratilo je tridesetak studenata Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

Nakon predavanja održana je konferencija za novinare. To je ujedno bila i prva "ATM konferencija za novinare" u Hrvatskoj koja je povezala govornike i novinare u Zagrebu i Osijeku.

Ovo prvo udaljeno predavanje u hrvatskoj akademskoj sredini studenti Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku gledali su i slušali u predavaoni Rektorata Sveučilišta u Osijeku. Profesor Babić nalazio se u predavaoni Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a u Zagrebu. Obje lokacije povezane su svjetlovodom u okosnicu širokopojasne CARNetove računalne mreže, brzine 155 Mbps. Profesor je također imao mogućnost pratiti sliku i zvuk koji su dolazili iz Osijeka, tako da su studenti tijekom predavanja mogli profesoru postavljati pitanja i aktivno sudjelovati u predavanju. Paralelno s interaktivnom vezom, iz Zagreba su se u Osijek prenosili podaci iz osobnog računala na kojem su u obliku PowerPoint prezentacije nalazile profesorove bilješke.

Nakon predavanja na pitanja novinara odgovarali su prof. dr. sc. Hrvoje Babić, prof. dr. sc. Branko Jeren, savjetnik Predsjednika Republike i predstojnik Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija, prof. dr. sc. Marija Kaštelan Macan, pomoćnica Ministra razvitka i obnove, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prorektorica za znanost Sveučilišta u Zagrebu, mr. sc. Predrag Pale, pomoćnik Ministra znanosti i tehnologije, i mr. sc. Predrag Vidas, ravnatelj CARNeta. U Osijeku su se nalazili prof. dr. sc. Josip Planinić, rektor Sveučilišta u Osijeku i prof. dr. sc. Andrija Pozderović, prorektor Sveučilišta u Osijeku i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. Konferenciju je vodila Iva Stipetić, savjetnik za posebne projekte CARNeta.

Na početku konferencije za novinare svi govornici su dali kratke izjave i opisali svoje viđenje ovog događaja. Između ostalog, profesor Babić je rekao da je za njega predavanje bilo jedno novo iskustvo i istaknuo da bi uvođenje u praksu udaljenih predavanja omogućilo bolje iskorištavanje postojećih nastavnih resursa i kvalitetnije školovanje mladih ljudi.

Mr. sc. Predrag Pale je najavio čitav niz aktivnosti i projekata od strane Ministarstva znanosti i tehnologije koji će omogućiti da se informacijska tehnologija koristi u samom obrazovnom procesu. On je također istaknuo da inicijative i poticaji za takve projekte moraju doći upravo od strane samih nastavnika i studenata, te da ce Ministarstvo znanosti i tehnologije osigurati potporu takvim aktivnostima. Mr. sc. Predrag Pale je također istaknuo da će intenzivnija primjena novih tehnologija u nastavi zahtijevati profesionalizaciju cijelog posla kako bi se osigurala odgovarajuća kvaliteta. CARNet ima planove da se u budućnosti na ovaj način prenose i predavanja značajnijih svjetskih znanstvenika i stručnjaka kad oni posjete Hrvatsku i održe neka od svojih predavanja. U planu je da se ta predavanja i snimaju, te da se na eksperimentalnom internom CARNetovom televizijskom kanalu ona mogu redovito i pogledati.

Odgovarajući na jedno od pitanja novinara, mr. sc. Predrag Vidas je objasnio da jedno udaljeno predavanje zahtijeva propusnost od oko 15 do 20 Mbps, te da postojeća CARNetova infrastruktura omogućava istovremen prijenos do deset ovakvih predavanja, a mr. sc. Predrag Pale je rekao da će se u praksi udaljena predavanja najvjerojatnije realizirati sa opremom skromnijom od one koja je korištena za prvo pokusno predavanje. Ta će skromnija oprema omogućavati prijenos od nekoliko slika u sekundi.

Na pitanje o primjeni novih tehnologija na društvenim fakultetima, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer je odgovorila da društveni fakulteti u pravilu zaostaju u tome, te da se takav zaključak nameće iz sadržaja zahtjeva koji iz tih ustanova stižu u Rektorat. Na jedno od sličnih pitanja mr. sc. Predrag Pale je rekao da Ministarstvo znanosti i tehnologije i CARNet nailaze na nedovoljno dobar odaziv od strane akademskih institucija na inicijative i programe koje pokreću i suradnju koju im nude.

Na pitanja novinara odgovarali su i govornici i studenti u Osijeku.

Dokumenti CARNetovog Odjela istraživanja i razvoja:

Pogledajte također:


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju