preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 13. 12. 1996. 15:53 | RSS

Obilježen Dan CARNeta

U četvrtak, 12.12.1996., svečano je obilježen Dan CARNeta na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Tom prigodom prikazani su rezultati, ciljevi i ljudi utkani u Hrvatsku akademsku mrežu CARNet. Dodijeljene su i CARNetove nagrade za tekuću godinu. Godišnja CARNetova nagrada dodijeljena je Damiru Mrkonjiću iz Splita. Svečanosti je prisustvovalo više od 600 uzvanika.

3. listopada 1991. osnovano je koordinacijsko tijelo za uspostavu hrvatske edukacijske računalne mreže, u sastavu: Darko Bulat, Ivan Marić, Velimir Vujnović, Ljubimko Šimičić i mr. sc. Predrag Pale.

3. listopada ove godine CARNet je slavio petu obljetnicu postojanja. Iznimno ove godine, Dan CARNeta se obilježio 12. prosinca.

Središnji događaj održan je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Pred oko 600 uzvanika prikazan je film o CARNetu, a nakon toga dodijeljene su CARNetove nagrade, pohvale i zahvale odabranim pojedincima i ustanovama. Priznanja je nagrađenima uručio ravnatelj CARNeta mr. sc. Predrag Vidas. Godišnja CARNetova nagrada, najviše priznanje koje se dodjeljuje svake godine istaknutim CARNetovim suradnicima, uručena je Damiru Mrkonjiću.

Predsjednik CARNetovog Upravnog vijeća mr. sc. Predrag Pale održao je govor u kojem se osvrnuo na dosadašnja CARNetova postignuća i planove za budućnost. Najavljena su ubrzanja postojećih CARNetovih veza prema svijetu - one između CARNeta i MCI (USA) na 2 Mbps, a između CARNeta i EBONE-a (Austrija) na 256 Kbps. Najavljeno je i upeterostručenje broja pristupnih komutiranih modemskih ulaza u CARNet (na oko 400 modema), te rekonstrukcija, obnova i održavanje postojeće mreže. Povećat će se brzina veza prema ustanovama tako da će minimalna brzina biti 28.8 Kbps. Treba istaknuti i planove za daljnje širenje CARNetove mreže, a posebno proširenje brze jezgre (155 Mbps) na Dubrovnik, Pulu, Varaždin i Zadar.

Nakon te svečanosti održana je konferencija za novinare na kojoj su na pitanja novinara odgovarali Jasenka Gojšić, mr. sc. Predrag Pale i mr. sc. Predrag Vidas. Nakon toga održana je i prva svečana sjednica Vijeća korisnika.

Pogledajte također:


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju