preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 15. 4. 2013. 14:55 | RSS

Otvoreni pristup Proleksis enciklopediji

Proleksis enciklopedija, prva hrvatska opća i nacionalna online enciklopedija na hrvatskom jeziku, od sada je svima dostupna kao enciklopedija slobodnog pristupa, u skladu s europskim i hrvatskim inicijativama promicanja otvorenog pristupa i otvorenih obrazovnih sadržaja.

Online enciklopedija, koja je od 2009. godine bila dostupna na CARNetovim stranicama uz prijavu pomoću AAI@EduHr elektroničkog identiteta, u dogovoru s Leksikografksim zavodom Miroslav Krleža otvorena je svim zainteresiranim korisnicima i dostupna na mrežnim stranicama Leksikografskog zavoda na adresi http://proleksis.lzmk.hr/. No enciklopediji se i dalje može pristupiti i putem poveznice na CARNetovom portalu Edu.hr, na kojem se nalaze i ostali obrazovni i znanstveni sadržaji namijenjeni poticanju primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavi i znanstvenom radu.

Osim otvaranja pristupa ovim kvalitetnim, urednički nadziranim online sadržajima, u novom je izdanju online sučelje enciklopedije modernizirano i prilagođeno razvoju tehnologije i web dizajna kako bi se korisnicima osiguralo što lakše snalaženje i ugodnije korisničko iskustvo.

Elektroničko izdanje enciklopedije se zasniva na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga koju je, uz leksikografsku potporu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, izradila tvrtka PRO LEKSIS, a trenutno sadrži oko 60 000 natuknica popraćenih s više od 17 000 ilustracija.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju