preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 19. 4. 2013. 10:10 | RSS

Objava prvog otvorenog poziva za mrežu GÉANT

GÉANT, paneuropska mreža za istraživanje i obrazovanje u kojoj je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet punopravna članica, objavila je svoj prvi otvoreni poziv upućen dodatnim korisnicima za vršenje aktivnosti razvoja i istraživanja višedomenske mreže. Financiranje prema ovom pozivu bit će iz proračuna Europske komisije u visini od 3,3 milijuna eura za aktivnosti istraživanja i razvoja višedomenske mreže.

Otvoreni pozivi mreže GÉANT strukturirani su oko tri ključne teme:

  • Tema 1: RTD korisnici/korištenje slučajevi/projekti iskorištavanja postojećih proizvodnih i eksperimentalnih mrežnih postrojenja mreže GÉANT.
  • Tema 2: Cjeloviti korisnički paketi koji se mogu koristiti u okviru stalnih radnih programa RTD u projektu GÉANT3plus.
  • Tema 3:  RTD za promicanje, razvoj i prikaz inovacija u višedomenskoj umreženoj okolini istraživanja i obrazovanja.

Aktivnosti će biti financirane djelomično, a ne u potpunosti, u skladu s financijskim planom istraživanja koji je definirala Europska komisija (do 75 % izravnih troškova). Rok za prijavu je 29. svibnja 2013. godine.

Uloga mreže GÉANT ključna je za poticanje konkurentnosti Europe, omogućujući bolju i bržu suradnju između istraživačkih timova cijeloga svijeta. Mreža omogućuje nužnu pojasnu širinu za podršku gotovo svih znanstvenih disciplina, od onih koje se bave društvenim izazovima poput starenja stanovništva, dijagnosticiranja bolesti i klimatskih promjena, pa sve do velikih znanstvenih projekata poput fizike visokih energija i istraživanja dubokog svemira.

Bez brzih mreža istraživači ne bi mogli jednostavno i učinkovito razmjenjivati, pohranjivati i pristupati podacima preko granica. Ograničenja koja nastaju uslijed fizičkog prijenosa podataka diljem svijeta, kao što je nekoć bio slučaj, učinila bi analizu današnjih masivnih skupova podataka potpuno neodrživom.  Superbrza mreža GÉANT omogućuje neometanu suradnju bez zemljopisnih ili širokopojasnih ograničenja, pružajući ključnu poveznicu u suvremenom znanstvenom visokodjelotvornom računarstvu.

Vrijedi napomenuti kako je mreža GÉANT tijekom ožujka 2013. osvojila prvu nagradu u kategoriji Znanost na 10. Susretu na temu e-infrastrukture za svoju prezentaciju pod nazivom "Vodeća tehnologija za premošćivanje digitalnog jaza".

Za više informacija o ovom pozivu i informacijama o načinu prijave posjetite web stranicu za otvorene pozive za mrežu GÉANT na adresi: http://www.geant.net/opencalls.
 


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju