preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 6. 12. 2004. 00:00 | RSS

Novi broj Edupointa

Knjižnice kao podrška e-obrazovanju - tema je 29. broja časopisa Edupoint kojeg možete pronaći na web adresi http://www.carnet.hr/casopis.

U članku dr. sc. Tatjane Aparac-Jelušić – “Obrazovanje na daljinu i podrška knjižnica” autorica ukazuje na potencijale visokoškolskih knjižnica u procesima informacijskog opismenjavanja sudionika akademskoga obrazovanja. Posebnu pažnju posvećuje informacijskom opismenjavanju knjižničara i budućih nastavnika čije ovladavanje vještinama za rad s ICT-om i mrežnim izvorima informacija predstavlja pouzdan oslonac za prijenos novih znanja i vještina na buduće generacije učenika.

Obrazovanje se stoljećima oslanjalo na knjižnice kao izvore informacija i znanja, a taj se odnos njeguje i danas. Međutim danas, utjecajem informacijske tehnologije javljaju se promjene u načinu rada knjižnica usmjeravajući njihov razvoj sve više prema građi u elektroničkom obliku i sve brojnijim uslugama potpomognutim informacijskom tehnologijom. Više o tome kako se knjižnice prilagođavaju imperativima vremena i novim potrebama korisnika čitajte u članku dr. sc. Radovana Vrane: “Knjižnice u 21. stoljeću: jamstvo kvalitete i podrška učenju u elektroničkom okružju”. Koje su nove uloge i zadaci suvremenih sveučilišnih knjižnica kao aktivnih partnera učenja i stvaranja znanja čitajte u članku Dragutina Katalenca, ravnatelja Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku – “Uloga sveučilišnih knjižnica u ostvarivanju koncepta e-sveučilišta “. Članak je zasnovan na hrvatskim iskustvima i stanju, ponajprije situaciji na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, te donosi iskustva na izgradnji Sveučilišnog knjižničnog sustava na tom Sveučilištu i projekta «Skupni katalog Knjižnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku». O budućnosti e-learning tehnologija pročitajte u intervjuu s Chrisom Dedeom, profesorom obrazovnih tehnologija na poslijediplomskom studiju pedagogije i obrazovanja na Harvardu (Harvard Graduate School of Education), vodećim stručnjakom na području obrazovnih tehnologija i načina na koje one oblikuju obrazovanje. Uz to donosimo novosti i zanimljivosti vezane uz primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju.

Ukoliko želite pisati za časopis Edupoint kontaktirajte nas putem e-maila edupoint-casopis@carnet.hr na koji možete poslati kratak sadržaj teme o kojoj biste pisali. Upute za autore nalaze se na na adresi http://www.carnet.hr/casopis/upute.

Rajna Gladović

Edupoint


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju