preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 19. 8. 2013. 12:34 | RSS

Ljetna škola znanosti - Požega, 2013.

U Gimnaziji u Požegi od 28. srpnja do 17. kolovoza održala se Ljetna škola znanosti (Summer School of Science) u organizaciji Društva za edukaciju van okvira, uz potporu Grada Požege, Gimnazije Požega, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Instituta Ruđer Bošković te brojnih drugih partnera, a bila je namijenjena nadarenim učenicima srednjih škola.

Višegodišnju kvalitetu programa prepoznao je i Google te je ove godine školi dodijelio prestižnu međunarodnu nagradu Google RISE (Roots of Science) u vrijednosti od 15 000 dolara.

Ljetna škola znanosti je međunarodni znanstveno-istraživački program za učenike srednjih škola koja se održava od 2001. u Višnjanu, a Požega je ove godine postala prvi kontinentalni grad koji je ugostio svjetske znanstvenike i 39 mladih znanstvenika iz cijelog svijeta.

Ljetna škola znanosti kroz samo nekoliko godina rada dala je iznimne rezultate i obuhvatila značajan broj učenika srednjih škola (200-ak polaznika iz 14 zemalja), a polaznicima je posebno uzbudljivo što imaju jedinstvenu priliku raditi na izazovnim projektima rame uz rame sa priznatim znanstvenicima i strucnjacima. Tako primjerice mogu sudjelovati u istraživanju primjene računala u otkrivanju gena koji su povezani s rakom.

Ono što je bitno istaknuti jest da tijekom programa učenici imaju priliku sudjelovati u simuliranom kompletnom procesu znanstvenog istraživanja, od izrade eksperimenata do prezentacija rješenja, tako da svi polaznici moraju na kraju projekta napisati znanstvene članke o tome što su radili, a onda te rezultate prezentirati baš kako to rade i pravi znanstvenici. Rad u ovakvoj motivirajucoj i opuštenoj atmosferi između učenika i mentora daje vrlo visoke rezultate. Tako su mnogi od učenickih radova objavljeni i predstavljeni na znanstvenim natjecanjima.

Više o ljetnoj školi saznajte putem poveznice http://www.drustvo-evo.hr/s3/ a snimke predavanja potražite na CARNetovom Media on Demand servisu na adresi mod.carnet.hr.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju