preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 13. 1. 2005. 00:00 | RSS

Lessigovo predavanje “Arhitektura kiberprostora 2005.”

Multimedijalni institut i CARNet pozivaju Vas na drugo u nizu predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija". Riječ je o predavanju Lawrencea Lessiga koje će se pod nazivom “Arhitektura kiberprostora 2005.” održati u petak, 14. siječnja 2005. godine s početkom u 12:00 sati u dvorani D2 zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, u Unskoj 3. Predavanje će se prenositi i uživo na adresi http://tv.carnet.hr/predavanje.asx dok će snimka biti naknadno dostupna na http://mod.carnet.hr/hr/carnet/.

Predavanjem Lawrencea Lessiga Multimedijalni institut i CARNet nastavljaju seriju predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija". U sklopu ove serije predavanja tematiziraju se alternative regulacijama koje su onemogućile razvoj socijalnih potencijala novih tehnologija. Projekt će tijekom akademske godine 2004./2005. ugostiti najistaknutije svjetske stručnjake za pitanja slobodne razmjene informacija, prava u kiberprostoru, intelektualnog vlasništva, slobodnog stvaralaštva, javne domene, slobodnog pristupa znanju i ujednačenog društvenog razvoja.

Do sada je u sklopu serije predavanje krajem prošle godine u Zagrebu gostovao Eben Moglen, profesor prava i povijesti na sveučilištu Columbia, New York. On je zajedno s Richardom Stallmanom kreator učinkovitog pravnog instrumenta slobodnog softvera - GNU Opće javne licence. Pored njega i Lawrencea Lessiga, koji će u Zagrebu boraviti od 13. do 15. siječnja 2005. godine, valja istaknuti još neka imena koja će gostovati u sklopu serije predavanja. To su James Boyle, Jamie Love, Yochai Benkler te Christopher May. Lawrence Lessig profesor je prava na američkom Sveučilištu Stanford i osnivač tamošnjeg Centra za Internet i društvo. On je danas najistaknutiji zagovornik «slobodne kulture» bazirane na principima dijeljenja i suradnje, otvorenih sadržaja i javnog pristupa.

Pokretač je projekta Creative Commons, prvog sveobuhvatnog licencnog rješenja koje autorima omogućuje da iskoriste svoje autorsko pravo na način korisnicima daju više slobode i kreativnog prostora za korištenje svojih djela. Godine 2000. Lessig je objavio knjigu "Kôd i drugi zakoni kiberprostora" u kojoj je pokazao kako je naizgled pravno neregulirani i otvoreni kiberprostor iz razdoblja Mreže 1995. godine ipak regulirani prostor. Kôd je taj koji u kiberprostoru ima regulatornu moć, dakle kôd je zakon, pa se tako tehnologija slobode preobražava se u tehnologiju kontrole. Potrebno je stoga donijeti političke odluke koje slobode želimo zadržati u kiberprostoru te kako ih pravno, normativno, tehnološki i ekonomski možemo osigurati. Pored ove, Lessig je autor i knjiga "Budućnost ideja - Sudbina zajedničkih dobara u povezanome svijetu" te "Slobodna kultura - Kako veliki mediji koriste tehnologiju i zakon da utamniče kulturu i kontroliraju stvaralaštvo".

Predavanje Lawrencea Lessiga u Zagrebu organizira se povodom izlaska hrvatskog izdanja knjige «Kôd i drugi zakoni kiberprostora» kao i službenog puštanja u rad hrvatskih Creative Commons licenci za otvorene sadržaje. U okviru predavanja Lessig će govoriti o izazovima koje kiberprostor danas postavlja pred naše temeljne političko-demokratske i pravne vrijednosti te kako možemo osigurati slobodu i temelje informacijske infrastrukture današnjice zvane Internet. Valja napomenuti da će svi zainteresirani nakon predavanja moći kupiti hrvatsko izadnje knjige «Kôd i drugi zakoni kiberprostora».

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju