preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 14. 1. 2005. 00:00 | RSS

Održano Lessigovo predavanje “Arhitektura kiberprostora 2005.”

Pred 100-tinjak prisutnih 14. je siječnja 2005. godine na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano drugo u nizu predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija", koja zajednički organiziraju Multimedijalni institut i CARNet. Riječ je o predavanju Lawrencea Lessiga “Arhitektura kiberprostora 2005.”. Svi zainteresirani snimku predavanje mogu pogledati na adresi http://mod.carnet.hr/hr/carnet/.

Lawrence Lessig profesor je prava na američkom Sveučilištu Stanford i osnivač tamošnjeg Centra za Internet i društvo. On je danas najistaknutiji zagovornik «slobodne kulture» bazirane na principima dijeljenja i suradnje, otvorenih sadržaja i javnog pristupa. Pokretač je projekta Creative Commons, prvog sveobuhvatnog licencnog rješenja koje autorima omogućuje da iskoriste svoje autorsko pravo na način korisnicima daju više slobode i kreativnog prostora za korištenje svojih djela. Godine 2000. Lessig je objavio knjigu "Kôd i drugi zakoni kiberprostora" u kojoj je pokazao kako je naizgled pravno neregulirani i otvoreni kiberprostor iz razdoblja Mreže 1995. godine ipak regulirani prostor. Kôd je taj koji u kiberprostoru ima regulatornu moć, dakle kôd je zakon, pa se tako tehnologija slobode preobražava se u tehnologiju kontrole. Potrebno je stoga donijeti političke odluke koje slobode želimo zadržati u kiberprostoru te kako ih pravno, normativno, tehnološki i ekonomski možemo osigurati.

Pored ove, Lessig je autor i knjiga "Budućnost ideja - Sudbina zajedničkih dobara u povezanome svijetu" te "Slobodna kultura - Kako veliki mediji koriste tehnologiju i zakon da utamniče kulturu i kontroliraju stvaralaštvo". Predavanje Lawrencea Lessiga u Zagrebu organizirano je povodom izlaska hrvatskog izdanja knjige «Kôd i drugi zakoni kiberprostora» kao i službenog puštanja u rad hrvatskih Creative Commons licenci za otvorene sadržaje. U okviru predavanja Lessig je govorio o izazovima koje kiberprostor danas postavlja pred naše temeljne političko-demokratske i pravne vrijednosti te kako možemo osigurati slobodu i temelje informacijske infrastrukture današnjice zvane Internet.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju