preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 28. 1. 2005. 00:00 | RSS

Predstavljen prijedlog nacionalnog programa informacijske sigurnosti

Temeljem Operativnog plana provedbe programa e-Hrvatska 2007. za 2004. godinu pri Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku osnovana je u srpnju 2004. godine Stručna skupina za informacijsku sigurnost. Uz predstavnike Ureda, skupinu čine predstavnici ministarstava, sigurnosnih službi i akademske zajednice. Zadatak stručne skupine bio je pripremiti prijedlog Nacionalnog programa informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj koji je 26. siječnja 2005. godine predstavljen javnosti.

Iako Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i sigurnosne službe od svog postanka primjenjuju svjetske standarde zaštite informacijskih resursa, ne možemo govoriti o sustavnom provođenju mjera informacijske sigurnosti u državnoj upravi i hrvatskom društvu u cjelini. Programom e-Hrvatska 2007. predviđa se široka primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije te Interneta kao podrške poslovanju državne uprave i komunikaciji s poslovnim subjektima i građanima. Takvo poslovanje nije moguće bez sustavne primjene mjera informacijske sigurnosti.

Nacionalni program informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj definira ciljeve informacijske sigurnosti na razini Republike Hrvatske, nadležnosti i poslove pojedinih institucija u području informacijske sigurnosti, kao i potrebnu međusobnu koordinaciju svih čimbenika informacijske sigurnosti. Time se stvaraju pretpostavke za međunarodne integracije u Europsku uniju (EU) i Sjevernoatlantski savez (NATO). Program razrađuje četverogodišnji ciklus postupnog uvođenja mjera informacijske sigurnosti u različite segmente društva uz praćenje provedbe predviđenih aktivnosti i projekata. Dokument se veže na odrednice programa eEurope 2005 Europske unije, Inicijative e Jugoistočna Europa (eSEE Initiative) pod okriljem Pakta o stabilnosti te Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), u kojima Republika Hrvatska aktivno sudjeluje. Strateška zadaća ovog Nacionalnog programa je postupno širenje procesa informacijske sigurnosti na državu u cjelini, uvođenjem odgovarajućih minimalnih sigurnosnih kriterija u državni i javni sektor te razvojem sigurnosne svijesti najširih slojeva stanovništva.

Javna rasprava o Programu biti će održana putem CARNet sustava videokonferencija. Informacija o mjestima i vremenu održavanja javne rasprave biti će uskoro objavljena na stranicama Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku www.e-hrvatska.hr, gdje se nalazi i tekst Programa. Primjedbe, komentare, sugestije i pitanja vezana uz tekst Nacionalnog programa informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj možete dostaviti u elektroničkom obliku na e-mail adresu sigurnost@e hrvatska.hr te u pisanom obliku na adresu Središnjeg državnog ureda za e Hrvatsku.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju