preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 26. 3. 2014. 15:22 | RSS

Prijenos konferencije “Partnerstvo za otvorenu vlast“

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet osigurala je prijenos uživo konferencije “Partnerstvo za otvorenu vlast“. Partnerstvo za otvorenu vlast jedinstvena je međunarodna inicijativa koja putem suradnje vlada i civilnog društva promiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i odgovornije vlasti.

POV je pokrenuo predsjednik Barack Obama 2011. godine na marginama otvaranja Opće skupštine UN-a te je do danas broj država sudionica porastao na 63 države. Republika Hrvatska postala je članicom POV-a 2011. godine te je time preuzela obavezu izrade i provedbe Akcijskog plana koji podrazumijeva niz mjera i aktivnosti u području transparentnosti i otvorenosti vlasti.

Vlada Republike Hrvatske osnovala je Savjet Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast kao tijelo koje sačinjavaju predstavnici vladinog i nevladinog sektora, a koje je zaduženo za koordinaciju te izradu i nadgledanje provedbe Akcijskog plana. U travnju se navršava dvije godine otkako je Vlada Republike Hrvatske usvojila Akcijski plan za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2012. – 2013., a kojim se obvezala provesti reforme u četiri ključna područja: fiskalna transparentnost, pristup informacijama, korištenje informacijskih tehnologija te sudjelovanje građana i civilnog društva. Akcijski plan RH bio je ocijenjen kao jedan od 5 najboljih Akcijskih planova Inicijative, a provedba Akcijskog plana također je ocijenjena kao iznadprosječna.

Trenutačno je u provedbi javno savjetovanje o Nacrtu Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014. – 2016. te je izuzetno važno upoznati javnost s novim idejama, aktivnostima i izazovima koji nas u ovom području očekuju u naredne dvije godine. U tom smislu, cilj konferencije „Otvorena Hrvatska“ je pokrenuti raspravu o stanju transparentnosti u RH, ocijeniti dosadašnji napredak u provedbi Inicijative te postaviti smjernice za ključne mjere i aktivnosti u novom Akcijskom planu.

U naredne dvije godine Savjet Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast planira, uz ponavljanje, nastavak i nadogradnju napora u proteklih godinu dana dodatno otvoriti i unaprijediti dva nova segmenta transparentnosti. S jedne strane smatramo izuzetno važnim pokrenuti otvaranje javnih podataka te naglasiti njihovu važnost i korist. S druge strane željeli bismo naglasiti važnost održivosti i razvijanja transparentnosti i otvorenosti kao društvenih vrijednosti, njihovo prenošenje na mlađe generacije te integriranje u obrazovanje.

Snimka konferencije bit će dostupna na CARNetovom Media on Demand portalu na adresi mod.carnet.hr.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju