preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 28. 4. 2014. 11:30 | RSS

Cyber Europe 2014 – Danas počinje najveća EU sigurnosna vježba

Danas, 28. travnja 2014. godine europske države započinju najveću vježbu zaštite kritične računalne infrastrukture. Ova visoko stručna vježba okuplja više od 200 organizacija i više od 400 stručnjaka za računalnu sigurnost i sigurnost informacijskih sustava iz 29 EU i EFTA država, a nacionalni moderator vježbe u Republici Hrvatskoj je Nacionalni CERT, odjel Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet.

Uz Nacionalni CERT i druge odjele CARNeta, u vježbi sudjeluju i CERT Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Hrvatski telekom d.d. te Končar inženjering za energetiku i transport d.d. Vježba se organizira svake dvije godine u organizaciji Europske agencije za sigurnost mreža i podataka (ENISA).

Uzimajući u obzir ključnu ulogu koju računala, prijenosni telefoni, banke i Internet imaju u suvremenome životu i gospodarstvu, njihova međusobna usklađenost i sigurnost moraju biti besprijekorni na razini cijele EU. Stoga vježba na jednom mjestu okuplja igrače iz javnih tijela (Agencije za informacijsku sigurnost, nacionalni CERT-ovi, ministarstva) i privatnih društava (energetika, telekomunikacije, banke).

Ciljevi vježbe Cyber Europe 2014 uključuju testiranje postojeće suradnje i mehanizama za zaštitu kritične informacijske infrastrukture u Europi, poboljšanje nacionalnih kapaciteta zaštite, jačanje suradnje između javnog i privatnog sektora, analizu cijelog procesa i komunikaciju oko pitanja od javnog interesa kod velikih napada.

Nacionalni CERT (www.cert.hr) osnovan je u CARNetu u skladu sa Zakonom o informacijskoj sigurnosti Republike Hrvatske s ciljem očuvanja informacijske sigurnosti javnih informatičkih sustava u RH. Prema Pravilniku o radu Nacionalnog CERT-a ovaj se odjel bavi incidentima u slučajevima kada se jedna od strana u incidentu, žrtva ili napadač, nalazi u RH (odnosno, ako je u .hr domeni ili u hrvatskom IP adresnom prostoru).

 


 


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju