preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 4. 4. 2005. 00:00 | RSS

Prezentacija nastave na daljinu između Drvenika Velog i Trogira

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa održalo je 04. travnja 2005. godine u područnoj školi na Drveniku Velom medijsku prezentaciju videokonferencijske nastave između područnog razrednog odjeljenja na Drveniku Velom i centralne škole Majstora Radovana u Trogiru.

Realizaciju takve vrste nastave omogućio je CARNet postavljanjem pametne ploče (smart board), kamere, projektora, razglasa, mikrofona i ostale pripadajuće opreme koja je potrebna da se realizira nastava na daljinu iz centralne škole u Trogiru za tri učenika područne škole na Drveniku Velom. Doniranjem 2 Mb linka između Drvenika Velog i Trogira ovaj projekt podržao je i T-Hrvatski Telekom.

Prezentaciju su svojim prisutstvom uveličali doc.dr.sc. Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i športa, dr. Dragan Schwarz, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa te gospodin Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta. Cilj ovog projekta jest da se u potpunosti omogući provedba osmorazredne nastave na Drveniku Velom i time u budućnosti spriječi iseljavanje obitelji s ovog otoka radi školovanja djece. Na taj način ne moraju putovati niti učenici ni nastavnici, već uz pomoć informacijske i komunikacijske tehnologije interaktivno sudjeluju u nastavi na daljinu – učenici upijaju znanje, a nastavnici ga usmeno i pismeno provjeravaju. Kako bi izbjegla sve poteškoće koje donosi obrazovanje u geografski izoliranim područjima, upravo je Osnovna škola Majstora Radovana iz Trogira još u školskoj godini 2002/03. prva u nastavu uvela učenje na daljinu putem videokonferencije sa svojim područnim razrednim odjeljenjem u Drveniku Velom.

Ovim projektom ona je samo poboljšana i dovedena na razinu više i samim time postala model za rješenje problema realizacije nastave u drugim, geografskim izoliranim područjima. Za kraj valja naglasiti da je CARNetov sustav videokonferencija (http://www.carnet.hr/videokonferencije) usluga koja korisnicima koji se nalaze na dvije ili više udaljenih lokacija omogućava audio vizualnu komunikaciju u realnom vremenu. Svoju primjenu nalaze u svim područjima, omogućavajući uštede u vremenu i troškovima putovanja. Jedno od područja na kojem ostvaruju sve važniju ulogu svakako je područje obrazovanja na kojem se primarno rabe za održavanje predavanja na daljinu i konzultacija. Svojom mogućnošću prenošenja infromacija, znanja i ideja videokonferencije podupiru tradiocionalne oblike učenje i poučavanja.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju