preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 11. 5. 2005. 00:00 | RSS

Emergentna zajednica Wikipedije

Multimedijalni institut, kroz suradnički projekt Swarm Intelligences, i CARNet pozivaju Vas na treće u nizu predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija". Riječ je o predavanju Jimmy Walesa koje će se pod nazivom “Emergentna zajednica Wikipedije” održati u četvrtak, 12. svibnja 2005. godine s početkom u 12:00 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2) u Zagrebu. Snimka predavanja bit će naknadno dostupna na adresi http://mod.carnet.hr/hr/carnet/.

Predavanjem Jimmya Walesa Multimedijalni institut i CARNet nastavljaju seriju predavanja "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija" koja tematizira alternative regulacijama koje spriječavaju razvoj socijalnih potencijala što ih nude nove tehnologije. Do sada je u sklopu serije predavanje krajem prošle godine u Zagrebu gostovao Eben Moglen, profesor prava i povijesti na Sveučilištu Columbia, New York te početkom godine Lawrence Lessig, profesor prava na Sveučilištu Stanford i osnivač tamošnjeg Centra za Internet i društvo. Pored njih, projekt će tijekom akademske godine 2004./2005. ugostiti još neke istaknute stručnjake za pitanja slobodne razmjene informacija, prava u kiberprostoru, intelektualnog vlasništva, slobodnog stvaralaštva, javne domene, slobodnog pristupa znanju i ujednačenog društvenog razvoja. O predavaču: Jimmy Wales je pokretač Wikipedije, najveće višejezične enciklopedije na Internetu koja je s preko 1.700.000 leksikografskih jedinica i 199 jezika posljednjih godina postala jedan od najopširnijih i najpoznatijih elektronskih izvora informacija i znanja na svijetu.

Od drugih enciklopedija razlikuje je to što se za kreiranje sadržaja u potpunosti oslanja na suradničko pisanje korisnika na Internetu - bilo tko je slobodan dodati i preurediti bilo koji tekst u njoj. Razlikuje je i to što, zbog tehnoloških mogućnosti brzog i lakog objavljivanja kojemu svi imaju pristup, Wikipedija puno brže leksikografski obrađuje aktualne fenomene. O predavanju: Za razliku od drugih primjera masovne suradnje na Internetu, na primjer Slashdota ili Ebaya, koji su zasnovani na umjetnim reputacijskim sustavima, Wikipedija se oslanja na dogovor autora kako bi osmislila smjernice ponašanja, stil pisanja i sadržaj, te tako tvori istinsku zajednicu. Svi sadržaji na Wikipediji objavljeni su pod GNU Licencom za slobodnu dokumentaciju i mogu se slobodno preuzimati, nadopisivati i dalje objavljivati. Na predavanju u Zagrebu Jimmy Wales će govoriti o nastanku, razvoju i oblicima organizacije unutar zajednice Wikipedije.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju