preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 16. 1. 2015. 07:45 | RSS

CARNet u 2014. godini

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i u 2014. godini nastavila je rad na projektima i aktivnostima u skladu sa svojom vizijom i misijom, potičući primjenu napredne informacijske i komunikacijske tehnologije unutar obrazovne, akademske i istraživačke zajednice. Poseban naglasak stavljen je na uspostavu i održavanje stalnih veza prema novim i starim ustanovama članicama te osiguravanje kvalitetnijih obrazovnih sadržaja za krajnje korisnike.

Članice CARNeta su ustanove iz sustava znanosti i obrazovanja, a tijekom godine održavane su veze prema skoro 1650 ustanova na više od 2730 lokacija. Spojeno je skoro 400 novih ustanova ili lokacija ustanova, od čega 146 iz sustava obrazovanja, 56 visokoškolskih ustanova te gotovo 100 ustanova iz sustava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kroz cijelu 2014. godinu tim stručnjaka u CARNetu radio je na pripremi projekta informatizacije osnovnog i srednjeg obrazovanja pod nazivom e-Škole. Uspješno je proveden konzultativni proces s nadležnim ministarstvima i Europskom komisijom te je CARNet imenovan za glavnog korisnika projekta. Sam projekt uvršten je u Operativne programe Konkurentnost i kohezija, te Razvoj ljudskih resursa. Razvijen je i koncept pilot projekta e-Škole, koji će obuhvatiti 10% osnovnih i srednjih škola u RH s trajanjem od 2015. do 2017. godine. Javnim pozivom školama za iskazom interesa za uključivanje u projekt, objavljenim u prosincu, CARNet je krenuo u provedbeni dio pilot projekta.

Po prvi put organizirani su CARNetovi masovni otvoreni online tečajevi (MOOC) na temu korištenja Moodle-a. Dva održana tečaja okupila su gotovo 900 sudionika iz Hrvatske i regije, nastavnog i nenastavnog osoblja zainteresiranog za ovu tematiku i ovaj način edukacije.

Projekt Učionice budućnosti proširen je na još jednog partnera, tvrtku Microsoft, pa su tako tijekom godine s tvrtkama Samsung i Microsoft otvorene nove učionice u osnovnim ili srednjim školama u Bjelovaru, Gunji, Koprivnici, Mirkovcima, Opatiji i Zagrebu, a na dva fakulteta u Osijeku i Rijeci otvorena su i tri Laboratorija aplikacija, s ciljem dodatne edukacije, istraživanja i razvoja novih programskih rješenja uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija.

Proteklu godinu obilježila je i uspješna suradnja CARNeta i Algebre u izradi ECDL online tečajeva za samostalno učenje, kao rezultat javnog natječaja Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za razvoj web aplikacija. Ukupno 11 ECDL tečajeva (početni i osnovni program) napravljeno je s ciljem podizanja razine informatičke pismenosti i standardizacije osnovnih znanja korištenja računala, olakšat će članovima akademske i obrazovne zajednice pripremu za polaganje ECDL ispita osnovne razine u verificiranim ispitnim centrima u Hrvatskoj.

e-Dnevnik, sustav za vođenje razrednih knjiga u elektroničkom obliku implementiran je u više od 380 matičnih škola na cijelom teritoriju RH koje imaju 201 područnu školu, a tijekom godine izdano je više od 100 nadogradnji sustava, od kojih tri velike, s više od 1500 izmjena. Vrijedi istaknuti da je e-Dnevnik za roditelje integriran i sa sustavom e-Građani.

Tijekom 2014. godine razvijeno je i nekoliko novih aplikacija. Aktivno sudjelujući u projektu e-Građani, CARNet je razvio mToken vjerodajnicu 3. razine sigurnosti koja se sastoji od mobilne i poslužiteljske aplikacije, a koristi se za pristup javnim elektroničkim uslugama u sklopu projekta e-Građani. U sklopu istog projekta e-Dnevnik je integriran s NIAS-om i s Korisničkim pretincem. Tijekom prošle godine redizajniran je CARNetov javni poslužitelj, izrađena je aplikacija za odabir udžbenika za škole te redizajnirano još nekoliko internih aplikacija i webova usluga. Izvršeno je i više od 20 sigurnosnih provjera usluga te je izdano više od 300 poslužiteljskih certifikata ustanovama članicama.

Tijekom godine, osim održavanja stalnih veza prema članicama i spajanja novih članica, i dalje je aktivno izgrađivana i nadzirana CARNet mreža te su razvijane nove usluge. U listopadu je potpisano pismo namjere za nastavak rada na novoj generaciji projekta GÉANT pod nazivom GÉANT4, čime je osigurano daljnje sudjelovanje CARNeta u ovom najvećem europskom mrežnom infrastrukturnom projektu.

U prosincu su CARNet i tvrtka Micro-Link pokrenuli inicijativu proizvođački neutralnog testiranja Wi-Fi tehnologija i njihovih graničnih mogućnosti u osiguravanju pouzdanog povezivanja na mrežu za brojne klijentske uređaje u projektima CARNeta koji se nalaze u izazovnom okruženju. Također, u prosincu je objavljena i usluga besplatnog korištenja i instalacije alata Office 365 za sve učenike, učitelje i nastavnike hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Ova usluga rezultat je suradnje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s CARNetom i tvrtkom Microsoft Hrvatska.

Godinu je obilježila i dvadeseta obljetnica uspostave nacionalnog portala WWW.HR – Početna stranica Hrvatske, koji se pod pokroviteljstvom CARNeta provodi na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu.

Odjel podrške korisnicima tijekom godine uspješno je odgovorio na gotovo 200.000 upita korisnika, od kojih je više od 150.000 upućeno putem elektroničke pošte ili telefonskim pozivom. Od ukupnog broja poziva više od dvije trećine bilo je upućeno timu za podršku obrazovnom sustavu.

Godina je završena s ukupnim brojem od skoro 57.000 besplatnih .hr domena i više od 13.500 naplatnih, dok je ukupan broj domena u Registru .hr domena skoro 86.500. Broj .from.hr domena povećan je za otprilike 10 posto i na kraju godine iznosio je 2.539 domena. Spomenimo i to da je prošle godine u Zagrebu je organiziran i prvi regionalni sastanak registara nacionalnih domena i nacionalnih CERT-ova.

Nacionalni CERT je izdao je više od 2000 sigurnosnih preporuka i brošuru "Zaštitite privatnost na Facebooku" te obradio više od 1000 sigurnosnih incidenata na poslužiteljima unutar Republike Hrvatske. Aktivno je po drugi puta sudjelovao u NATO vježbi "Cyber Coalition 2014", a prvi put je sudjelovao i bio nacionalni nositelj EU vježbe "Cyber Europe 2014" te bio nositelj borbe protiv botneta u sklopu europskog projekta Advanced Cyber Defence Network. Tijekom prošle godine pripremljen je i softver za upravljanje masovnim provjerama ranjivosti članica u CARNet mreži, koji će se primjenjivati od ove godine.

Pod nazivom "Povežite se, polijećemo", od 19. do 21. studenoga 2014. u Hotelu Antunović u Zagrebu, održana je 16. CARNetova korisnička konferencija - CUC 2014. Konferenciju je organizirao CARNet, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uz podršku Grada Zagreba. Konferenciju je pratilo više od 620 sudionika, što ju čini najvećom dosad organiziranom CARNetovom korisničkom konferencijom. Sudionici su se tijekom konferencije mogli povezati slušajući raznovrstan program sastavljen od tri pozvana predavanja, 26 radionica, više od 40 recenziranih radova, debate, dva okrugla stola i 4 BoF (Birds of Feather) događanja. Program je obogaćen i EU arenom, Webfestival natjecanjem “Učenje je igra” te natjecanjem “Napravi pravi POTEZ".

Nakon poplava koje su u svibnju 2014. godine pogodile cijeli istočni dio Hrvatske, pa tako i općinu Gunja, cjelokupna računalno komunikacijska oprema Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji obnovljena je donacijom CARNeta i partnera. Škola je, nakon temeljite građevinske obnove, opremljena projektorima, žičanom i bežičnom računalnom mrežom, sustavom za višemedijsko komuniciranje te senzorima za različita mjerenja, a sve kroz donacije domaćih informatičkih tvrtki. Pored spomenutih donacija, u obnovu su usmjerena i sva sredstva planirana za održavanje CUC 2014 konferencijske večere.

Prošle je godine većina CARNetovih odjela bila uključena u barem jedan od trenutno  osam aktivnih europskih projekata u CARNetu (GEANT, AMORES, ACDC, ISE, ODS, ICT Curricula, ECOLAV, eVET2edu). Vrijedi istaknuti da su tijekom 2014. dva projekta uspješno završila (eVET2edu, ECOLAV), dok ih je šest i dalje aktivno.

Proračun CARNeta za 2014. godinu iznosio je 71.946.890,00 kn što predstavlja smanjenje od 10 posto u odnosu na 2013. godinu. Usprkos tome zadržana je ista ili viša razina postojećih usluga, te su razvijene brojne nove usluge.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju