preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 6. 6. 2005. 00:00 | RSS

Održano četvrto predavanje Mame i CARNeta

Multimedijalni institut i CARNet održali su 6. lipnja 2005. godine u Novinarskom domu u Zagrebu četvrto predavanje na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija". Riječ je o predavanju Jamesa Lovea pod nazivom "Regulacija intelektualnog vlasništva i pristup znanju".

Predavanjem «Regulacija intelektualnog vlasništva» Multimedijalni institut i CARNet nastavili su seriju predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija". U sklopu ove serije predavanja tematiziraju se alternative regulacijama koje su onemogućile razvoj socijalnih potencijala novih tehnologija. Do sada je u sklopu serije predavanje krajem prošle godine u Zagrebu gostovao Eben Moglen, profesor prava i povijesti na Sveučilištu Columbia, New York, početkom godine Lawrence Lessig, profesor prava na Sveučilištu Stanford i osnivač tamošnjeg Centra za Internet i društvo te prošli mjesec Jimmy Wales, pokretač Wikipedije. Pored njih, projekt će ugostiti još neke istaknute stručnjake za pitanja slobodne razmjene informacija, prava u kiberprostoru, intelektualnog vlasništva, slobodnog stvaralaštva, javne domene, slobodnog pristupa znanju i ujednačenog društvenog razvoja.

O predavaču: James Love je direktor nevladine organizacije Consumer Project on Technology. U svom radu taj iznimni ekonomski stručnjak i inspirativni govornik bavi se pitanjima javne politike i prakse na polju intelektualnog vlasništva, pogotovu pitanjima javnog zdravstva i pristupa znanju. Prethodno je radio na sveučilištima Rutgers i Princeton. Predvodnik je trenutnih civilno-društvenih nastojanja da Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo - WIPO u sklopu razvojne agende dade više težine javnom interesu i pravima na pristup znanju. http://www.cptech.org/ O predavanju: Izlaganje je dalo opći pregled problema koje intelektualno vlasništvo postavlja pred ujednačeni društveni razvoj, zatim pregled poticajnih mjera javne politike u znanosti i zdravstvu koje te probleme mogu umanjiti te pregled napora koji su u tijeku da se u sklopu UN-ove Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) usuglase razvojne mjere koje bi trebale omogućiti globalno izjednačeniji pristup znanju.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju