preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 14. 6. 2005. 00:00 | RSS

Pokretanje paneuropske mreže GEANT2

U Luksemburgu se 14. i 15. lipnja 2005. godine održava međunarodno događanje kojim se obilježava pokretanje paneuropske mreže GEANT2 realizirane u sklopu istoimenog projekta. Riječ je o nastavku projekta GEANT http://www.dante.net/server.php?show=nav.007& koji je pokrenut 2000. godine u sklopu 5. Okvirnog programa Europske komisije s ciljem troipolgodišnje izgradnje paneuropske mreže namijenjene edukaciji i istraživačkom radu posredstvom nacionalnih akademskih i istraživačkih mreža.

Ravnopravan partner u relizacije projekta GEANT2 je i CARNet pa tako događanju u Luksemburgu prisustvuje i njegov ravnatelj gospodin Zvonimir Stanić te gospodin Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Sveučilišnog računskog centra, kao suradne institucije u GEANT2 projektu.

Događanje u Luksembrugu organizira DANTE, organizacija koja upravlja mrežom GEANT, a podršku su joj pružili i Europska komisije te RESTENA-e, Luksemburška akademska i istraživačka mreža. Ono je jedinstvena prilika za političare, predstavnike europskih i globalnih mreža, opskrbljivače tehnikom kao i korisnike znanstvenih i edukacijskih mreža da razmjene poglede na dosadašnja postignuća te budući razvoj istraživačke i edukacijske mreže. GEANT2 je najveća mreža ikad sagrađena za potrebe europske akademske zajednice. Nudi joj pristup širokom rasponu izvora infromacija i stručnjaka putem visokokvalitetne veze s istraživačkim organizacijama u Sjevernoj Americi, Japanu, Latinskoj Americi, Africi i Aziji.

Ona će u velikoj mjeri pojednostaviti proces globalne suradnje te izgraditi najveću svjetsku zajednicu istraživača. DANTE ističe da će pokretanjem prve svjetske hibridne međunarodne istraživačke mreže GEANT2 više od 3 milijuna istraživača iz 34 zemlje biti povezaniji više nego ikad u svom svakodnevnom radu. Projekt GEANT2 je pokrenut 1. rujna 2004. godine u sklopu 6. Okvirnog programa (6th Framework Programme - FP6) s ciljem da unaprijedi infrastrukturu na gigabitnim brzinama prijenosa podataka te uvede napredne aplikacije u akademske mreže kroz četiri godine. To je prvi integrirani FP6 projekt u koji se, preko CARNeta, uključila i Hrvatska. Osim CARNeta, u projektu sudjeluje i 30 drugih akademskih mreža preko svoje krovne organizacije TERENA-a, zatim DANTE te Europska komisija. Ukupna cijena projekta je 191,32 milijuna eura dok je od toga 93 milijuna eura osigurano iz europskog budžeta kroz program FP6. Sve dodatne informacije o događanju u Luksemburgu mogu se pronaći na adresi http://www.geant2.net/launch.

Nela Marasović

Uredništvo weba


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju