preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 8. 6. 2015. 14:49 | RSS

In memoriam akademiku Hrvoju Babiću

U nedjelju 7. lipnja 2015. godine u Zagrebu je u 86. godini života umro akademik Hrvoje Babić, istaknuti hrvatski znanstvenik na području elektronike, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Akademik Babić ujedno je i prvi održao pokusno udaljeno predavanje u Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet.

Od 1987. godine u sklopu Fakulteta organizirao je i vodio Laboratorij za sustave i signale koji je postigao zavidan profesionalni ugled i dao značajan doprinos u organizaciji i realizaciji Hrvatske akademske mreže CARNet.

Podsjećamo, u četvrtak, 23. siječnja 1997., održano je prvo pokusno udaljeno predavanje u hrvatskoj akademskoj sredini. Tada još prof. dr. sc. Hrvoje Babić predavao je iz prostorija Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Njegovo predavanje iz predmeta Teorija sustava i signala pratilo je tridesetak studenata Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

To je ujedno bila i prva "ATM konferencija za novinare" u Hrvatskoj koja je povezala govornike i novinare u Zagrebu i Osijeku.

Ovo prvo udaljeno predavanje u hrvatskoj akademskoj sredini studenti Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku gledali su i slušali u predavaoni Rektorata Sveučilišta u Osijeku. Profesor Babić nalazio se u predavaoni Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija FER-a u Zagrebu. Obje lokacije povezane su svjetlovodom u okosnicu širokopojasne CARNetove računalne mreže, brzine 155 Mbps.

Profesor je također imao mogućnost pratiti sliku i zvuk koji su dolazili iz Osijeka, tako da su studenti tijekom predavanja mogli profesoru postavljati pitanja i aktivno sudjelovati u predavanju. Paralelno s interaktivnom vezom, iz Zagreba su se u Osijek prenosili podaci iz osobnog računala na kojem su u obliku PowerPoint prezentacije nalazile profesorove bilješke.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju