preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 20. 9. 2005. 00:00 | RSS

Hrvatska najnaprednija u regiji

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet po drugi puta pokreće jednogodišnje online programe E-learning akademije: E-learning Management, E-learning Tutoring i E-learning Course Design. Upisi u novu generaciju traju do 23. rujna 2005., a nastava započinje 17. listopada 2005.

Pokretanjem E-learning akademije CARNet odgovara na postojeću potrebu za sustavnim obrazovanjem na području korištenja informacijskih tehnologija u nastavi te razvijanju same struke e-learninga u Hrvatskoj. U istraživanju o uporabi tehnologije u obrazovanju na području zemalja jugoistočne Europe koje je proveo European Training Foundation (ETF, agencija EU za strukovno obrazovanje) Hrvatska je prepoznata kao zemlja u kojoj se daleko najviše ulaže u tehnologiju s ciljem unapređenja nastave, i to naročito u visokom obrazovanju. Hrvatska je istaknuta i kao najnaprednija od istraženih država kada su u pitanju planovi daljnjeg razvoja e-learninga, u čemu je posebno mjesto dobilo i isticanje CARNeta kao neizostavnog mjesta podrške tom razvoju.

Međutim, daljnji rezultati istraživanja ETF-a govore i o nedostatku zakonske regulative obrazovanja nastavnika za e-learning te strateških planova za razvoj ovog područja. Unatoč tome, interes za e-learning u Hrvatskoj u stalnom je porastu, što dokazuju i mnogi pojedinačni obrazovni projekti koji iskorištavaju prednosti informacijske tehnologije. Stoga CARNetova E-learning akademija obučava stručnjake koji bi trebali raditi na daljnjem razvoju ovog područja, i to kroz sljedeće programe: - Program E-learning Course Design: namijenjen nastavnicima i tehničkom osoblju koji se žele baviti osmišljavanjem i razvijanjem multimedijalnih edukacijskih sadržaja i online nastavnih aktivnosti. - Program E-learning Tutoring: omogućuje stjecanje i razvijanje specifičnih znanja i vještina potrebnih za uspješno komuniciranje s udaljenim polaznicima, za poticanje njihove interakcije te za pružanje adekvatne pomoći u njihovom samostalnom radu. - Program E-learning Management: namijenjen je menadžmentu te administraciji u visokoškolskim ustanovama i drugim organizacijama te tvrtkama koje su u ranoj fazi implementacije e-learninga ili tek planiraju uvesti tehnologiju u nastavne procese. Program E-learning akademije prvi je takvog tipa u Hrvatskoj, a izvodi se najvećim dijelom putem Interneta, u suradnji sa Sveučilištem British Columbia iz Vancouvera, Kanada. Više informacija o programima, uvjetima upisa i načinu izvođenja nastave možete pronaći na adresi http://www.carnet.hr/ela .

Danijela Grizelj

Voditeljica Ureda za odnose s javnošcu, CARNet

Kontakt 61 65 626


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju