preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 24. 10. 2005. 00:00 | RSS

Povezivanje akademskih i obrazovnih mreža Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Temeljem Sporazuma o suradnji na uspostavi povezanosti mreža CARNet i BIHARNET, dvaju akademskih istraživačkih mreža, realizirana je prva faza aktivnosti, te je u subotu, 22. listopada 2005., u 10.45 sati, održano svečano otvorenje multimedijske učionice na Sveučilištu u Mostaru i prezentacija videokonferencijske veze između čvorišta BIHARNETA u Mostaru i CARNetovog čvorišta u Zagrebu.

Multimedijska učionica na Sveučilištu u Mostaru putem Internet mreže i videokonferencijske opreme omogućit će povezanost na sveučilištima diljem Hrvatske, a u videokonferencijski prijenos u subotu su se, pred predstavnicima medija, direktno uključili predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku i Rijeci. Ministar znanosti, obrazovanja i športa doc.dr.sc. Dragan Primorac otvorio je multimedijsku učionicu u Mostaru, te se izravno uključio u videokonferencijsku vezu na relaciji Mostar-Zagreb. Sporazum o suradnji na uspostavi i povezanosti mreža CARNet i BIHARNET, potpisan je 4. kolovoza 2005. u Vladi RH, a veza između dvaju mreža, CARNet i BIHARNET službeno je uspostavljena, u petak, 14. listopada ove godine, povezivanjem BIHARNET čvorišta u Mostaru i čvorišta CARNeta u Zagrebu.

Uspostavljanjem veze između dvaju mreža, CARNeta i BIHARNET-a, omogućena je međusobna razmjena Internet usluga, te uspostavljanje mrežnih usluga između korisnika dvaju mreža kao što su videokonferencije, razmjena multimedijalnih i drugih sadržaja velikom brzinom prijenosa podataka, a prvom fazom realizacije Sporazuma omogućeni su zajednički znanstveno-informatički projekti. U drugoj fazi omogućiti će se veza BIHARNET-a na mrežu GEANT-a (Paneuropske akademsko-istraživačke mreže). Reaktiviranje BIHARNET-a također je definirano akcionim planom Srednjoeuropske strategije Bosne i Hercegovine (PRSP) za 2005. godinu. Službenom povezivanju BIHARNET čvorišta u Mostaru i čvorišta CARNeta u Zagrebu prethodilo je stvaranje tehničkih preduvjeta realizacije ovog značajnog projekta, pa je tako CARNet pripremio sve kapacitete potrebne za povezivanje čvorišta u Zagrebu i Mostaru, brzine prijenosa 155 Mbit, te opremu s obje strane (multimedijska učionica).

Realizacijom ove suradnje CARNet postaje povezna mreža koja će omogućiti daljnje širenje mreže GEANT, te povećati važnost GEANT čvorišta u Zagrebu. BIHARNET uspostavom ove veze započinje proces ponovnog pokretanja svojih aktivnosti, koje će stvoriti preduvjete za uključenje u europske i svjetske tokove u području akademskih mreža podataka. Uz ministra Primorca svečanosti u Mostaru nazočio je pomoćnik ministra za informacijsko društvo dr. Dragan Schwarz, rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Frano Ljubić, prorektori i dekani Sveučilišta u Mostaru. Videokonferencijskom vezom iz Zagreba javio se ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić, pomoćnik ravnatelja Igor Velimirović i prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr. Vjekoslav Jerolimov. Pozdravne riječi uputili su i rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Ivan Pavić i prorektori splitskog sveučilišta prof.dr.sc. Igor Zanchi i prof.dr.sc. Željko Duić, rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Danijel Rukavina i prorektori Sveučilišta u Dubrovniku prof.dr.sc. Vjekoslav Damić i prof.dr.sc. Vesna Vrtiprah. CARNet - Hrvatska akademska i istraživačka mreža (http://www.carnet.hr) je ustanova osnovana 1995. godine od strane Vlade Republike Hrvatske nastala kao rezultat projekta započetog krajem 1991. godine. CARNet se bavi izgradnjom podatkovne mreže i pripadajućih usluga koje su temelj modernom obrazovanju i znanosti. Navedene aktivnosti su određene kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. CARNet potiče primjenu informacijskih tehnologija, prije svega u okvirima akademske, obrazovne i istraživačke zajednice, a potom i u društvu kao cjelini. CARNet je u proteklih 10-tak godina bio predvodnik u primjeni novih informatičkih tehnologija, posebno u području podatkovnih mreža.

Danas je mreža CARNet jedan od najvažnijih pomagala u obrazovanju i istraživačkom radu koja omogućava korištenje naprednih mrežnih tehnologija svakom učeniku, studentu, profesoru i istraživaču u Republici Hrvatskoj. BIHARNET - Akademska naučno istraživačka mreža BiH osnovana je u veljači 1998. godine kao prva državna institucija koja daje infrastrukturnu podršku visokom obrazovanju i znanosti. Osnivači su bila sva sveučilišta u BiH i Sveučilište u Mostaru. GEANT - pan-europska istraživačka mreža koja povezuje većinu akademskih i istraživačkih mreža u Europi, napredna je podatkovna mreža koja svojim članicama omogućava povezanost podatkovnom mrežom velikih brzina prijenosa podataka, te druge napredne mrežne usluge. Jedno od većih čvorišta mreže GEANT jest ono u Zagrebu, koje je trenutno povezano s čvorištima u Ljubljani i Budimpešti, te preko njih s cijelom mrežom GEANT kao i drugim mrežama koje zajedno čine mrežu Internet.

Danijela Grizelj

Voditeljica CARNetovog Ureda za odnose s javnošću

Tel. 61 65 626


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju