preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 23. 1. 2006. 00:00 | RSS

Šesto u nizu predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija"

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet i Multimedijani institut u suradnji s kolokvijem Knjižnice Instituta "Ruđer Bošković" i Hrvatskim informacijskim i dokumentacijskim društvom pozivaju Vas na šesto u nizu predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija": John Wilbanks: "Otvoreni pristup i nova mjerila znanstvenog utjecaja".

Predavanje Johna Wilbanksa održat će se u petak, 3. veljače 2006., u 14:00 sati u Knjižnicu Instituta "Ruđer Bošković" (Bijenička 54). Snimka predavanja bit će naknadno dostupna on-line na adresi: http://mod.carnet.hr/hr/carnet/. O predavanju i predavaču: Stručna komunikacija u znanosti općenito uključuje tri komponente: podatke dobivene eksperimentalnim istraživanjem, znanstveno-recenzirani članak koji obrazlaže i tumači podatke te metapodatke koji opisuju ili tumače podatke na kojima se članak temelji. Tradicionalno je odgovornost za prikupljanje, distribuiranje i arhiviranje tih informacija uglavnom bila na izdavačima znanstvenih časopisa. Internet i digitalne mreže donose čitav niz prilika i izazova da se promijeni narav toga kakve se informacije pohranjuju i komuniciraju, kada i gdje se komuniciraju te kako su označene metapodacima da bi ih se lakše moglo koristiti i preuzimati.

Projekt Science Commons želi usmjeriti svoju pravnu i tehničku stručnost kako bi pomogao istraživačima-znanstvenicima da najbolje iskoriste te nove komunikacijske tehnologije. Ovo izlaganje usredotočit će se na pravne, tehničke i institucionalne metodologije povećanja pristupa i utjecaja na ulaganja u znanstveno-istraživački rad. John Wilbanks je izvršni direktor projekta Science Commons (http://sciencecommons.org), projekta koji pokušava sistematizirati i prenijeti na znanost prakse otvorenog pristupa i dijeljenja u cilju općeg dobra nastalih na polju slobodnog softvera i slobodne kulture. Prethodno je obnašao funkciju pomoćnika direktora Berkmanovog centra za internet i društvo na sveučilištu Harvard gdje je radio na projektima učenja na daljinu, razvoja softvera i aktivnostima ICANN-a. Za World Wide Web Consortium radio je kao istraživač na semantičkom webu za biološke znanosti. O predavanjima "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija" Predavanjem Johna Wilbanksa Multimedijalni institut i CARNet nastavljaju seriju predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija" koja tematizira alternative regulacijama koje su onemogućile razvoj socijalnih potencijala novih tehnologija. Projekt od početka 2004. predstavlja najistaknutije svjetske stručnjake za pitanja slobodne razmjene informacija, prava u kiberprostoru, intelektualnog vlasništva, slobodnog softvera, otvorenih tehnoloških standarda, otvorenog pristupa znanju i znanstvenim sadržajima i ujednačenog društvenog razvoja.

Dodatne informacije: Multimedijalni institut Tomislav Medak to-me@mi2.hr 091/2580153

CARNet, Ured za odnose s javnošću, Danijela Grizelj Danijela.Grizelj@carnet.hr, 098/406 357


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju