preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 8. 2. 2006. 00:00 | RSS

Održana medijska prezentacija novog weba Centra za online baze podataka

"Cilj ovog projekta je popularizirati online baze podataka kako bi se one što više koristile u akademskoj zajednici" istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić, prezentirajući novinarima novi web Centra za online baze podataka.

Projekt je pohvalio i pomoćnik ministra za informacijsko društvo u MZOŠ-u dr. Dragan Schwarz istaknuvši da ministarstvo sustavno izdvaja potrebna sredstva kako bi svim korisnicima osigurao što kvalitetniji pristup znanstvenim izvorima informacija. Savjetnik za gospodarstvo Instituta Ruđer Bošković, dr.sc. Tomislav Šmuc naglasio je da novi Centar za online baze podataka želi biti dostupan prvenstveno studentima i cjelokupnoj akademskoj zajednici, ali i svim građanima Hrvatske. Pri tom je najavio i projekt "Tko je tko u hrvatskoj znanosti" i pristup bazama podataka svih hrvatskih znanstvenih projekata. U projekt izgradnje Centra za online baze podataka godišnje se ulaže oko 4 milijuna kuna za online baze podataka i oko 31 milijun kuna za časopise u koje su osim online časopisa uključeni i tiskani. Na konferenciji je izneseno da je Cntar za online baze podataka nastao na poticaj i uz potporu tadašnje Uprave za informatiku Ministarstva znanosti i tehnologije, a pristup najvažnijim svjetskim bazama podataka za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu počeo se osiguravati još 1995. godine.

Prva nabavljena baza podatka bila je Current Contents, a kako je Institut Ruđer Bošković imao dosta iskustva s osiguravanjem mrežnog pristupa toj bazi podataka, započet je projekt Centar za online baze podataka, koji je sustavno trebao osiguravati pristup bazama podataka iz različitih znanstvenih područja. Već slijedeće godine projektu se pridružila Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, kao ustanova koja je brinula o implementaciji IT na hrvatskim akademskim i istraživačkim ustanovama. Osim toga CARNet je u jednu mrežu obuhvaćao sve akademske i istraživačke ustanove u Hrvatskoj i time definirao sveobuhvatni konzorcij CARNet ustanova koji je bio nadasve pogodan za pregovore s proizvođačima/dobavljačima bazama podataka i osiguravanje što povoljnijih licencnih uvjeta.

Danas Centar za online baze svojim korisnicima nudi četrdesetak baza podataka među kojima su najvažnije bibliografske baze podataka iz pojedinih znanstvenih područja (Medline, INSPEC, MathSciNet, Agricola, GeoRef, PsycInfo, FSTA, Compendex), univerzalne baze podataka koje pokrivaju sva znanstvena područja (Current Contents, Web of Science, Academic Search Premier, Scopus), baze podataka sa cjelovitim tekstom – uključujući zbirke elektroničkih časopisa najvećih svjetskih izdavača (Blackwell Synergy, Cambridge Journals Online, Springer Link, Science Direct, Oxford Journals, Wiley Interscience, Top 100 Lippincott Journals, Evidence Based Medicine Reviews, Business Source Premier, HeinOnline, Ovid Core Biomedical Collection) te najkvalitetnije baze podataka koje su u otvorenom pristupu (ArXiv, CiteSeer, DOAJ, Google Scholar, OAIster, PLoS, PubMed Central, Scirus, SPIRES i dr.).

Centar za online baze podataka nudi od 2005. godine i pristup ka četrdesetak izvrsnih elektroničkih knjiga iz područja biomedicine. Novost je i u samom pristupu online bazama podataka, za razliku od dosadašnjeg pristupa kod kojih su bile potrebne lozinke, novi Centar za online baze podataka omogućuje pristup istima putem IP adrese ustanove.

U posljednje vrijeme razvila se uspješna suradnja i s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, gdje postoji redovita razmjena informacija između Centra i nadležnih službi NSK. Centar uspješno djeluje zahvaljujući suradnji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje sustavno izdvaja potrebna sredstva kako bi se korisnicima osigurao pristup što većem broju što kvalitetnijih znanstvenih izvora informacija, CARNeta koji je nosilac licenci na razini hrvatskog akademskog konzorcija i brine o razinama i mogućnostima mrežnog pristupa te osigurava informatičku podršku i podršku u obrazovanju korisnika i promociji Centra i Knjižnice Instituta Ruđer Bošković, koja, dobro poznavajući potrebe korisnika, osigurava najvišu razinu kvalitete nabavljenih izvora, podršku korisnicima i organizira redovite tečajeve o pretraživanju raspoloživih online baza podataka. Novi web dostupan je na adresi http://www.online-baze.hr .

Danijela Grizelj, Voditeljica Ureda za odnose s javnošću, CARNet Tel.: 091 145 01 96


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju