preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 6. 4. 2006. 00:00 | RSS

Registracija .eu domena

Tijekom 1999. godine počeo je proces stvaranja .eu vršne internetske domene, te je 22.4.2002. Europska komisija prihvatila dokument kojim se regulira .eu vršna domena, a sama vršna domena je registrirana u svibnju 2005. godine.

Od prosinca 2005. do 7. travnja 2006. traje takozvani "Sunrise period" u kojem su svoju .eu domenu mogli registrirati svi nositelji "prava prvenstva", dakle tijela državne uprave, zaštićena imena tvrtki i robnih marki itd. Međutim, mogućnost registracije imaju isključivo pravne i fizičke osobe iz zemalja punopravnih članica EU (dokument EC 874/2004), te su za potrebe pojedinih zemalja rezervirane domene koje sadrže ime ili su na neki drugi način interesantne za tu zemlju (dokument EC 1654/2005). Prema tom dokumentu, za Republiku Hrvatsku rezervirano je 28 domena, a ime domene sačinjeno je od imena Hrvatska na jezicima zemalja članica EU.

Kako Republika Hrvatska nije punopravna članica EU, time njeni građani, tvrtke i tijela državne uprave nemaju mogućnosti registracije .eu domene. O ovoj je činjenici, u nekoliko navrata, CARNetovo DNS Povjerenstvo kontaktiralo Europsku komisiju i EURid (registar za .eu vršnu domenu), no, nažalost, bez uspjeha. Kako bi se problem riješio na druge načine, CARNet je također o tome obavještavao i nadležna tijela državne uprave: Ministarstvo znanosti i tehnologije, kasnije Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, Ministarstvo vanjskih poslova te Središnji državni ured za e-hrvatsku. Kako je CARNet registar za .hr domenu, i osnovna mu je zadaća administrirati i promovirati nacionalnu vršnu domenu, ukoliko želite saznati više o .eu domeni, sve informacije su dostupne na adresi www.eurid.eu, a eventualna dodatna pitanja uputite nadležnim tijelima državne uprave jer CARNet niti na koji način nije mjerodavan po pitanjima vezanim uz .eu domenu. Danijela Grizelj Voditeljica Ureda za odnose s javnošću, CARNet Tel.: 091 145 01 96


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju