preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 2. 5. 2006. 00:00 | RSS

Novi tematski broj CARNetovog weba posvećen online bazama podataka

CARNet u sklopu svog javnog weba objavljuje tematske brojeve posvećene aktualnim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, a najnoviji, 4. po redu, tematski broj posvećen je online bazama podataka.

Na Internetu se danas mogu pronaći brojne korisne informacije koje studenti i profesori mogu iskoristiti kao izvor podataka za svoje znanstveno-istraživačke radove. Baze podataka zbog svoje sustavne organizacije, preglednosti i visoke relevantnosti obrađenih informacija predstavljaju nezaobilazni izvor pouzdanih i točnih podataka. Pretraživanje online baza podataka omogućuje u kratkom vremenu relativno jednostavno pretraživanje velikog broja kvalitetnih izvora, te odabir najrelevantnijih radova iz željene tematike. Online baze podataka predstavljaju organizirani skup podataka u kojem je svaka jedinica opisana na identičan način kroz nekoliko stavki. Svaka baza sastoji se od zapisa koje je moguće usporediti s kataložnim karticama u knjižnici, a svaki zapis sadrži određena polja unutar kojih su sadržani podaci.

U bazama podataka mogu se pronaći zapisi koji se odnose na članke objavljene u časopisima, radove iz zbornika skupova te druge vrste publikacija (knjige, disertacije, tehnički izvještaji, patenti i slično), a najčešće su organizirane tematski, odnosno po određenim znanstvenim područjima. Bibliografski zapisi u svim su bazama isključivo na engleskom jeziku, iako su izvorni radovi koje određena baza podataka pokriva na različitim svjetskim jezicima. Hrvatskom akademskom i biomedicinskom konzorciju posredstvom Centra za online baze podataka danas je dostupno više od pedeset baza podataka te niz elektroničkih časopisa i knjiga. Baze podataka koje su dostupne u Centru za online baze podataka izrađuju strukovna društva, knjižnice te komercijalne i nekomercijalne institucije. Tematski broj posvećen on line bazama podataka možete pogledati na web adresi http://www.carnet.hr/tematski/onlinebaze.

Kontakt: Danijela Grizelj, Voditeljica Ureda za odnose s javnošću, CARNet tel. : 091/ 145 01 96


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju