preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 20. 6. 2017. 12:51 | RSS

CARNet donirao sustav za praćenje kakvoće zraka Tehničkoj školi u Sisku

Tijekom dana mnogi od nas većinu vremena provode u zatvorenom prostoru – kod kuće, na poslu ili u školi. Kakvoća zraka koji udišemo u zatvorenom prostoru ima izravan utjecaj na naše zdravlje, a loša kakvoća zraka u zatvorenom prostoru može štetiti osjetljivim skupinama stanovništva u koje spadaju i djeca.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet u sklopu nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ uz opremanje škola IKT opremom, izgradnju lokalnih mreža i spajanje škola na brzi Internet, edukaciju nastavnika i razvoj e-usluga za poslovne i nastavne procese, posvećuje pažnju i zdravlju učenika i nastavnika u školama uvođenjem kontinuiranog praćenja kakvoće zraka u školama uključenim u pilot projekt.

Pomoću sustava za upravljanje pametnim senzorima (Smart Sense AirQ Indoor) škole će moći optimizirati temperaturu, vlažnost zraka i udio CO2 u svojim učionicama te tako spriječiti moguće negativne utjecaje kakvoće zraka na učenike i nastavnike, kao što su umor, manjak koncentracije i nedostatak motivacije. Tako, primjerice, senzor crvenom bojom signalizira porast vrijednosti CO2 iznad dozvoljenih razina, a sustav uz to grafički i numerički prikazuje prikupljene vrijednosti kroz željeni period te korisnicima sustava šalje obavijesti u slučaju previsokih vrijednosti.

Prvi ovakav sustav vrijedan 20.000 kuna CARNet je u sklopu pilot projekta e-Škole donirao Tehničkoj školi u Sisku. Sustav za upravljanje pametnim senzorima sastoji se od cloud i web aplikacije za pametno praćenje osnovnih indikatora kakvoće zraka u školama, a jedan komplet uključuje senzor za praćenje temperature i vlage, senzor za praćenje CO2 te središnju jedinicu na koju je moguće priključiti više senzora. Škole uključene u projekt same nabavljaju senzore, dok CARNet u suradnji s tvrtkom SmartSense brine o centralnoj aplikaciji, njenom održavanju te nadogradnji.

Za sve dodatne informacije i podršku pošaljite nam upit na helpdesk@skole.hr

 

   
Projekt je sufinancirala Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.
 

Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju