preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 19. 2. 2007. 00:00 | RSS

XCARNet - nova usluga za pristup Internetu

CARNet i DCM zajedno omogućili povoljniji širokopojasni "flat rate" pristup CARNet mreži i Internetu za profesore i studente.

S današnjim danom, 19. veljače 2007., preko pedeset tisuća profesora i studenata u čak šest hrvatskih gradova dobili su mogućnost spajanja širokopojasnom tehnologijom na CARNet mrežu i Internet preko DCM-a uz 25% povoljniju cijenu, istaknuo je na konferenciji za novinare ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.

Tako je popularni pristup Internetu posredstvom CARNeta među studentima i profesorima dobio novu dimenziju. Svi zainteresirani studenti i profesori koji žive na području DCM mreže u Zagrebu, Splitu, Zadru, Solinu, Velikoj Gorici, te uskoro i Osijeku mogu se spajati na CARNet mrežu i Internet koristeći širokopojasnu vezu kabelskog Interneta i ostvariti 25% popusta na DCM-ove pakete Mistral i Scirocco.

Najveća prednost ovog načina pristupa Internetu osim velike brzine prijenosa podataka je svakako neograničeni promet i vrijeme provedeno na Internetu ili tzv. "flat rate". "Tehnologija širokopojasnog pristupa Internetu jedina korisnicima dopušta da se potpuno opuste dok koriste Internet. Neograničenost u pogledu prometa i vremena pogotovo je bitna za pojedine specifične aplikacije na Internetu, kao što su e-learning (obrazovanje putem Interneta), pregledavanje velikih video datoteka i pristup stručnoj literaturi.
Naši korisnici će zasigurno prepoznati tehnologiju kabelskog interneta kao korak naprijed u procesu usavršavanja pošto će osim standardno dostupnih sadržaja na Internetu, sada puno efikasnije koristiti i sve napredne servise CARNeta: baza znanja, snimke predavanja....itd.", kazao je Stanić.

DCM i CARNet započeli su suradnju prije tri godine kad je DCM izgradio modernu HFC mrežu u većim gradovima za potrebe pružanja usluga kabelske televizije i Interneta, a CARNet spajao studentske domove i ostale akademske institucije putem optičkih linkova. "Podizanje penetracije širokopojasnog Interneta u Hrvatskoj direktno je povezana s cijenom vremena i prometa koje korisnicima naplaćuju operateri. Usluga neograničeničenog pristupa Internetu, XCARNet koja će studentima i profesorima omogućiti velike brzine prijenosa podataka uz prihvatljivu cijenu, najbolji je recept za popularizaciju Interneta u Hrvatskoj što je stvar od nacionalnog interesa. Sretni smo što smo u prilici surađivati s CARNetom na projektu koji će koristiti akademskoj zajednici a ujedno i povećati interes za pristupom Internetu tehnologijom koja je, iako apsolutno ravnopravna s ostalim tehnologijama širokopojasnog pristupa Internetu, bila često zapostavljana u medijima i nacionalnoj", rekao je novinarima direktor DCM-a, Adrian Ježina.

Trenutno se studentima i profesorima nude dva paketa nove zajedničke usluge - XCARNet: MISTRAL - paket brzine 600/200 kbps koji inače košta 159 kn putem ove posebne ponude iznosi samo 123 kn, te SCIROCCO – paket brzine 1256/300 kbps po cijeni od 239 kn, za studente i profesore koštat će 183 kn mjesečno. U cijenu je uključen najam žičnog Scientific Atlanta Webstar modema i PDV (je li nuzno spominjanje modema) . Za nove korisnike također je osiguran i povoljan priključak na ovu uslugu od samo 1 KN uz uvjet potpisa ugovora na 12 mjeseci korištenja usluge. Cijena priključenja bez uvjeta trajanja korištenja usluge iznosi 99 KN.

Svim korisnicima nove usluge XCARNet na raspolaganju su i ostale usluge DCM koncesionara kabelske televizije, kao na primjer, premium filmski paket HBO gdje se kod pretplate na XCARNet i HBO paketa, brzina paketa MISTRAL i SCIROCCO uvećava za 25% ili čak 50%! (vidi tablice u prilogu)

DCM je najveći nacionalni koncesionar kabelske televizije u Hrvatskoj, a djeluje i kao Internet service provider (ISP). Tvrtka je osnovana u lipnju 2001. godine, od kada bilježi stalan rast u broju pretplatnika i obujmu poslovanja. DCM, putem svoje moderne mreže bazirane na najsuvremenijoj tehnologiji (prva alternativna infrastruktura u Hrvatskoj potpuno neovisna o ostalim operaterima), nudi usluge različitih paketa televizijskih i radio programa, pristup Internetu putem kabelskog modema i iznajmljenih vodova (leased line), te premium programe poput HBO-a, uz stalni rad na proširenju svoje ponude.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet nastala je iz projekta Ministarstva znanosti i tehnologije pokrenutog 1991. godine, a 1995. godine CARNet je Uredbom Vlade RH proglašen Ustanovom. Osnovna djelatnost CARNeta je razvoj napredne informacijske i komunikacijske infrastrukture za akademsku i istraživačku zajednicu , te za prosvjetnu zajednicu ( osnovne i srednje škole). S vizijom Hrvatske u društvu znanja CARNet potiče primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije, te daje potporu razvoju i razmjeni znanja i informacija posredstvom Interneta. Više informacija o usluzi možete naći na http://www.carnet.hr/xcarnet ili http://www.dcm.hr. Danijela Grizelj Voditeljica Ureda za odnose s javnošću, CARNet Tel: 091 145 01 96


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju