preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 27. 6. 2007. 00:00 | RSS

Povećan kapacitet CARNetove međunarodne veze - 10Gbit/s IP spoj na GÉANT2 mrežu

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet povećala je 27. lipnja 2007. kapacitet IP veze na pan-europsku mrežu GÉANT2 sa 2.5Gbit/s na 10 Gbit/s te po prvi puta uvela mogućnost međunarodnih gigabitnih veza za potrebe točka-točka (point-to-point) servisa.

Projekt GÉANT2 je pokrenut 1. rujna 2004. godine u sklopu 6. Okvirnog programa (6th Framework Programme - FP6) Europske unije s ciljem da unaprijedi pan-europsku mrežnu infrastrukturu osiguravanjem multi gigabitnih brzina prijenosa podataka te uveđenjem naprednih mrežnih aplikacija kako u pan-europsku mrežnu okosnicu tako i preko nacionalnih akademskih i istraživačkih mreža do krajnjih korisnika. To je prvi integrirani FP6 projekt u koji se, preko CARNeta, u punom obimu uključila i Hrvatska. Osim CARNeta, u projektu sudjeluju i ostale europske akademske mreže (34 NREN-a) te TERENA  i kordinator projekta DANTE. Ukupni fond projekta je 191,32 milijuna eura pri čemu su 93 milijuna eura osigurana iz europskog budžeta kroz program FP6. Trajanje projekta je 4 godine.

Projekt se realizira kroz aktivnosti odnosno model rada uobličen u NA (Networking Activities), JRA (Joint Research Activities) i SA (Specific Service Activities). CARNet u suradnji s partnerom Sveučilišnim računskim centrom - Srce uključen je u navedeni projekt od samog početka te trenutno u radnim skupinama projekta sudjeluje oko 20-tak djelatnika CARNeta i Srca.

Brža veza CARNeta prema GÉANT-u omogućit će kvalitetnije i intenzivnije uključivanje hrvatskih istraživača u međunarodne istraživačke projekte te povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački (ERA) i visokoobrazovni (EHEA) prostor. GÉANT2 povezuje sve europske akademske i istraživačke mreže, odnosno više od 30 milijuna europskih istraživača. GÉANT2 je najveća hibridna mreža ikad sagrađena za potrebe europske akademske zajednice.

Više infomacija o samom projektu GÉANT2 nalazi se na adresi http://www.geant2.net.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju