preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 27. 7. 2007. 00:00 | RSS

Nova knjiga i igra u e-Knjižnici

U CARNetovoj e-Knjižnici na http://e-knjiznica.carnet.hr objavljena je nova knjiga pod nazivom e-Kids – ECDL za djecu, odobreni udžbenik za pripremu e-Kids ispita. Za zabavnije i lakše učenje kreirane su i obrazovne igre.

e-Kids – ECDL za djecu udžbenik je grupe autora (Grundler, Gvozdanović, Ikica, Lipljin, Milijaš, Srnec, Zvonarek) s mnoštvom ilustracija i slika koji je pisan djeci razumljivim jezikom. Uz knjigu, objavljena su i dva programa-igrice za certifikaciju, koji na zabavan način kroz igru djecu vode k usvajanju novih znanja i polaganju e-Kids ispita. Izrađena je i varijanta igrica kroz učenje u kojoj se djeci za svako netočno odgovoreno pitanje nudi mogućnost da nauče putem video lekcije ili ih se upućuje na broj stranice u udžbeniku. Knjiga i igre nastali su u okviru e-Kids programa za informatičko opismenjavanje i provjeru informatičke pismenosti djece, podržan od strane ECDL Fondacije iz Dublina (The European Computer Driving Licence). Cilj programa je naučiti djecu u dobi od 8 do 12 godina pravilnom korištenju računala, izvršiti certifikaciju djece i djeci koja osvoje dovoljan broj bodova dodijeliti diplome i e-Kids magnetne ili čip kartice. Kartica jamči da je njen vlasnik informatički pismeno dijete po europskim standardima. Program je osmišljen u Švedskoj, a razvijen je i u Danskoj, Švicarskoj i drugim zemljama Europe, na temelju čega ga je ECDL Fondacija prepoznala i podržala. Program treba biti usklađen s nastavnim planom i programom predmeta Informatika u osnovnim školama, te se ovisno o tome razlikuje u pojedinim državama.

Program e-Kids u navedenim državama obuhvaća samo CD igricu za certifikaciju i tisak kartica. Na hrvatskom modelu E-Kids rađeno je dvije godine. Model je osmišljen u suradnji s učenicima, nastavnicima i učiteljima, pedagozima, psiholozima i stručnjacima s područja ICT-a. Model je predstavljen Hrvatskom informatičkom zboru (HIZ-u) koji je nositelj licence za provođenje ECDL programa u Hrvatskoj, a sadržaj dostavljen na evaluaciju. HIZ je izdao službenu potvrdu da se program prihvaća, da udovoljava ECDL normama i da smije nositi službene ECDL oznake. E-Kids - ECDL-u za djecu možete pristupiti na adresi http://e-knjiznica.carnet.hr/e-knjige/e-kids koristeći svoj elektronički identitet - HUSO korisnički račun za učenike osnovnih i srednjih škola, odnosno elektronički identitet - AAI@EduHr za akademsku i istraživačku zajednicu.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju