preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 5. 11. 2007. 00:00 | RSS

Ugledni strani ICT stručnjaci na 9. CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC 2007

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet od 19. do 21. studenog 2007. na Tehničkom fakultetu u Rijeci organizira svoju 9. korisničku konferenciju CUC 2007. Nastavljajući tradiciju, a vođen motom "Korisnik u fokusu", CUC 2007 i ove godine svojim sudionicima nudi priliku da čuju neke od najuglednijih svjetskih stručnjaka u području informacijsko komunikacijskih tehnologija.

9. CARNetova korisnička konferencija CUC 2007 u Rijeku dovodi Heather Boyles, direktoricu Odjela za međunarodne odnose članova i partnera mreže Internet2 iz Sjedinjenih Američkih Država, Marka Easta, generalnog upravitelja Odsjeka za međunarodno obrazovanje korporacije Microsoft, Microsoft EMEA iz Velike Britanije te Ivana Krstića, mladog Hrvata na školovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, koji na CUC 2007 dolazi u ulozi direktora za sigurnosnu arhitekturu američke inicijative s univerzalnom misijom - One Laptop Per Child (OLPC).

Heather Boyles je direktorica Odjela za međunarodne odnose članova i partnera mreže Internet2, u kojoj, na više različitih pozicija, radi od samog njezinog početka. Obavlja rukovodeće poslove vezane uz odnose između mreže Internet2 i grupacija koji se tiču infrastrukture, uključujući inicijative za umrežavanje izvan SAD-a, američke savezne istraživačke mreže i napredne regionalne mreže sa sjedištem u SAD-u. U okviru ovih odgovornosti, Heather nadgleda stvaranje programa međunarodnih odnosa mreže Internet2, od prvog partnerstva 1997. s organizacijom CANARIE iz Kanade, pa do više od 45 sadašnjih partnerstava s visokokvalitetnim mrežama za istraživanje i obrazovanje diljem svijeta.

Mrežu Internet2 su 1996. godine osnovala 34 američka sveučilišta. Danas, ova mreža uključuje više od 200 američkih sveučilišta, 60 korporacija, 30 državnih i regionalnih mreža i preko 50 međunarodnih partnera.

Mark East je generalni upravitelj Odsjeka za međunarodno obrazovanje korporacije Microsoft, Microsoft EMEA iz Velike Britanije, zadužen za upravljanje poslovima prodaje, marketinga, razvoja partnerstva i Microsoftovih akademskih programa u Europi, na Srednjem Istoku, u Africi, zemljama Azijskog Pacifika i Latinske Amerike za korporaciju Microsoft. Promicatelj Microsoftove vizije o povezanoj obrazovnoj zajednici i izvršni pokrovitelj inicijative pod nazivom "Učenje bilo kada i bilo gdje" (eng. Anytime Anywhere Learning), East strastveno zagovara uvjerenje da tehnologija može podržati proces učenja i pomoći u izgradnji povezanih obrazovnih zajednica. Kako je njegov tim odgovoran za pripremanje sljedeće generacije IT korisnika te budući da blisko surađuje s Microsoftovim Odjelom za istraživanja, Mark East zasigurno ima dobar uvid u nadolazeće tehnološke inovacije te na CUC-u 2007 očekujemo da nam još više i bolje približi koncept transformacije učenja uporabom informacijsko komunikacijskih tehnologija.

Ivan Krstić (21), mladi je inovator i zagovaratelj slobodnog softvera, student teorijske matematike i informatike na vodećem svjetskom sveučilištu Harvard, jedan od direktora projekta "Laptop za svako dijete" - "One Laptop Per Child" (OLPC) te ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade TR35 koju ugledni časopis Technology Review dodjeljuje najboljim mladim svjetskim inovatorima u dobi do 35 godina.

Projektu OLPC se pridružio 2006. godine, postavši najmlađim od 12 direktora, zadužen za sigurnost i informacijsku arhitekturu.

Projekt OLPC je pokrenut 2002. godine s ciljem da se stvori prijenosno računalo za djecu širom svijeta, posebice onu iz zemalja u razvoju, koje bi bilo dovoljno jeftino (ispod 100 dolara), čime bi im se pružila mogućnost da na jednostavniji i kvalitetniji način istražuju, uče i rade te razvijaju svoju kreativnost i izražavaju sami sebe. Upravo je u sklopu projekta OLPC Ivan Krstić razvio Bitfrost za koji je dobio nagradu TR35. Bitfrost je novi način gledanja na informatičku sigurnost koji omogućava sigurno funkcioniranje računala bez potrebe za antivirusnim te antispyware softverom.

Sve dodatne informacije o konferenciji dostupne su na službenim stranicama konferencije http://CUC.CARNet.hr ili putem maila CUC@CARNet.hr. Ističemo da CARNet svim zainteresiranim novinarima koji žele izvještavati s CUC-a 2007 snosi troškove kotizacije te vas pozivamo da se javite i akreditirate putem e-maila CUC@CARNet.hr.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju