preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 14. 3. 2008. 00:00 | RSS

Stručni skup u sklopu projekta e-Otoci

CARNet, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje, s ciljem upoznavanja uporabe elektroničke komunikacijske tehnologije u provedbi nastavnog procesa u osnovnoškolskom i srednjoškolskom okruženju, a u sklopu projekta e- Otoci, organizira stručni skup za ravnatelje, stručne suradnike i učitelje, koji će se održati 18. ožujka 2008., u trajanju od 9.00 do 15.30 sati, u Osnovnoj školi Petra Preradovića, Trg Petra Preradovića 1, u Zadru.

S ciljem da otočno stanovništvo na udaljenim, slabo naseljenim i malim otocima ostane trajno na njima živjeti, a i u cilju poboljšanja i unaprijeđenja obrazovnog procesa na tim otocima, kao i na otocima s trendom ubrzanog rasta stanovništva, podizanjem i kvalitete obrazovnog procesa i pedagoškog standarda, projekt e-Otoci osmišljen je na način da se, u županijskom središtu ili nekom bližem gradskom centru na većem otoku (npr. Mali Lošinj) u okviru postojećih matičnih škola ustroji nastava s posebnom organizacijom rada za posebne oblike “nastave na daljinu” za specifična područja otoka koju će zajednički definirati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje, lokalna i regionalna samouprava te stručne službe i nastavnici matičnih i područnih škola. S obzirom da učitelj i učenici u navedenom slučaju za vrijeme učenja nisu zajedno na istom mjestu (ili zbog objektivnih okolnosti nisu zajedno u isto vrijeme) neizbježno je organizirati učenje – obrazovanje koristeći suvremene medije kojima se prenose informacije i uspostavlja interaktivna komunikacija među njima. Uporaba elektroničke tehnogije kao primarne forme komunikacije razlikuje obrazovanje na daljinu od drugih načina obrazovanja.

Uspješna uporaba komunikacijske tehnologije osigurava mogućnost primjene različitih modela organizacije, novih načina podučavanja i komunikacije s učenikom. U suradnji s akademskom zajednicom, CARNet je razvio jedinstven sustav sobnih videokonferencija koji omogućuje uspostavljanje videokonferencijske veze između dvije ili više lokacija uključenih u CARNet videokonferencijski sustav. Model udaljenog učenja korištenjem videokonferencijskog sustava (H.323 terminali/zona) se već uvelike koristi unutar CARNet videokonferencijske mreže prvenstveno za potrebe visokoškolskih ustanova za provođenje udaljene nastave.

Danijela Grizelj Voditeljica

Ureda za odnose s javnošću


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju