preskoči na sadržaj
.
CARNET novosti
Preuzmi RSS
| Objavljeno 12. 2. 2009. 00:00 | RSS

15 godina projekta "WWW.HR - početna stranica Hrvatske"

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu obilježavaju 12. veljače obljetnicu projekta s najdužim kontinuiranim trajanjem  koji te dvije ustanove zajednički održavaju.

"WWW.HR - početna stranica Hrvatske" je projekt koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te uz financiranje Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet realizira na Zavodu za telekomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu.

Dva osnovna servisa koje projekt nudi su:

  • početna WWW stranice Republike Hrvatske s osnovnim podacima o Hrvatskoj i
  • službeni CARNetov katalog WWW poslužitelja u Hrvatskoj.

Projekt je započeo na Zavodu za telekomunikacije iz entuzijazma nekoliko asistenata i kao službeni rođendan vodi se 12. veljače 1994. godine. Početkom svibnja 1996. godine WWW.HR postaje projekt CARNeta i vodi ga prof.dr.sc. Ignac Lovrek. Od svibnja 2000. do rujna 2003. projekt vodi prof.dr.sc. Maja Matijašević a u listopadu 2003. godine preuzima ga doc.dr.sc. Gordan Gledec.

Katalog organiziran po tematskim područjima korisnicima omogućava kvalitetan pristup hrvatskom mrežnom informacijskom prostoru te nudi niz dodatnih usluga.  U WWW.HR katalogu trenutno se nalazi prijavljeno preko 23 000 različitih stranica u 14 osnovnih kategorija i preko 730 potkategorija. Ti brojevi svakodnevno rastu i dnevno se na katalog uvrsti u prosjeku 20 stranica.

Projekt uz osnovne podatke o Republici Hrvatskoj i katalog web poslužitelja  ima i „Hrvatsku uživo“. Jedna od prvih stranica s web-kamerama u Hrvatskoj bila je Zagreb Live, koja je javnosti predstavljena 16. prosinca 1996. godine na Zavodu za telekomunikacije FER-a.


Kontakt i adresar

CARNET sjedište
  • Josipa Marohnića 5 10000 Zagreb
    Sjedište CARNET-a nalazi se u Zagrebu.
    tel.: +385 1 6661 616
    e-mail: ured@carnet.hr

 
preskoči na navigaciju